Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Kako pripraviti otroka na ponoven prihod v vrtec po karanteni

S ponedeljkom, 18. majem 2020, vrtec odpira svoja vrata. Prihod v vrtec bo za marsikaterega pomenil veliko spremembo v dnevni rutini. Svetujemo vam, da s pogovorom svoje otroke pripravite na spremembo.

Otroci, morda tudi starši, najbrž pričakujete, da se bodo ob vrnitvi v vrtec otroci neomejeno družili s prijatelji, si izmenjevali igrače, prehajali iz ene igralnice v drugo, ampak temu žal ne bo tako. Kljub vsem informacijam, obvestilom in ukrepom, ki se jih držimo, je verjetno resničnost tista, ki nas bo presenetila.

Predšolskim otrokom je težko razložiti, zakaj v vrtec ne more vzeti najljubše igrače ali zakaj v teh tednih, ni kas čakajo, ne bo prehajanj, ki so jih vajeni ob obogatitvenih dnevih. A vendar si v vrtcu želimo narediti prijazno in naravno okolje. Pri tem potrebujemo vašo pomoč. Predlagamo vam, da se z otrokom o ponovnem prihodi v vrtec pogovorite in ga seznanite z novo situacijo na preprost in njemu razumljiv način.

Povejte mu, da bodo stvari v vrtcu drugačne. Vaš otrok v vrtcu ne bo videl vseh prijateljev.

Morda je otrok opazil ljudi, ki nosijo maske na ulici, v bližini trgovin, igrišča, zaščitena s trakovi.

Tudi v vrtcu ne bo smel uporabljati vseh igral in igrač, seznanili ga bomo z novim pravili, ki se jih bo potrebno držati.

Za lažji prehod v vrtec vzpostavite podoben dnevni red, ki otroka zadnje dni pred prihodom v vrtec ne bo vrgel s tira. Pri mlajših otrocih to pomeni predvsem ritem hranjenja ter čas za počitek.

Sporočite mu, da bodo v vrtcu vzgojiteljice, ki bodo zanj poskrbele. Povejte mu to na način, da bo vedel, da jim tudi vi zaupate. Otrok to občuti. Pred njimi ne moremo skriti svojih strahov in pomislekov. Pokažite navdušenje, veselje in povejte, da bo vse v redu, vzbujajte pozitivna pričakovanja.

Z njimi se pogovorite o umivanju rok, načinu kašljanja, vse to, kar počnete že doma. Izogibajte se negativnim komentarjem, saj s tem omajate otroku občutek varnosti in povečate tesnobo.

Večer pred vrtcem pripravite potrebne stvari, jutro prihoda v vrtec pa naj poteka brez naglice.

Anita Zupanc

Svetovalna delavka