Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Soočanje z nasiljem v družini

V življenju omejenega gibanja in samoizolacije je povečano tveganje za nasilje v družini. Večina družin se prej ni pogosto videvala, dan je potekal v službah, šolah in vrtcih. Sedaj so otroci doma, z njimi pa tudi veliko staršev. Kar naenkrat so skupaj, kar povzroča napetosti. Družinski člani različno doživljajo situacijo, kar lahko privede do prepirov. Zavedati se moramo, da svoja čustva prenašamo na ostale družinske člane.

Najpomembnejša je skrb zase, negujte pozitivna čustva do sebe, to vam bo omogočilo, da se boste do družinskih članov, partnerja vedli ljubeče, spoštljivo in razumevajoče. Poskrbite za zdravo prehrano, opustite alkohol, v dnevno rutino vključite telovadbo, gibanje, kar lahko izvajate skupaj.

Tistemu, ki je postal še bolj tesnoben  kot ponavadi, ali se je pojavila pri njem depresija, svetujem strokovno pomoč psihologa, psihiatra.

V kolikor pa prihaja v družini do nasilja, poiščite pomoč pri CSD, na policiji.

Center za socialno delo Savinjsko-šaleška, enota Žalec sodeluje z uporabniki preko telefona in elektronske pošte. Njihovi prostori so zaklenjeni.  Imajo ustaljen delovni čas. Izvajajo vse nujne naloge, kamor sodi obravnava nasilja v družinah, vsi postopki odločanja na področju starševskega varstva in mesečnih ter letnih pravic iz javnih sredstev. Njihov telefon je: 03/713 12 50, elektronska pošta: gpcsd.zalec@gov.si.

Dodajam tudi dve telefonski številki:

SOS telefon:  080 11 55

Društvo za nenasilno komunikacijo: 031/770 120 (8. 00 – 20. 00)

Šolska svetovalna služba:
Mira Brinar Huš