EKSKURZIJA UČENCEV V CENTER EKSPERIMENTOV MARIBOR

V sredo, 20.4.2016 smo se v okviru mednarodnega projekta Head in the clouds z ostalimi učenci udeležili ogleda Centra eksperimentov v Mariboru.

Ob 11.30 smo odšli na kosilo. Ob 12. uri nas je pred šolo čakal avtobus. Na njem so že bili učenci Osnovne šole Tabor z gospo Danijelo. Učence naše šole so spremljale gospa Klavdija in gospa Polona.
Usedli smo se in peljali proti Mariboru. Vozili smo se približno 1 uro. Iz avtobusa smo šli do hiše eksperimentov, zato smo nekaj časa hodili. Ko smo prišli do nje, smo odložili nahrbtnike in bunde v garderobo. Gospa, ki nam je predavala nam je povedala, kaj bomo danes počeli v hiši eksperimentov. Nato nas je razdelila v 2 skupini, jaz sem bila v tisti, ki si je najprej pogledala eksperimente. Najprej smo si pogledali posteljo z žeblji, jaz sem se ulegla na njo. Najprej me je malo zabolelo, nato je bil občutek tak kot, da bi te nekdo masiral. Sestavljali smo sestavljanke, ki so jih nekateri hitro sestavili, drugi pa ne. Poskušali smo ugotoviti, kako naj damo narazen kovinske dele. Nekateri niso vedeli, nekateri so jih hitro dali narazen. Z Nežo sva šli do ogledala, kjer se je v enem pravokotniku videl en del Nežinega telesa in nato en del mojega, to se je ponavljalo dokler ni postal človek, ki je bil na pol jaz in pol Neža. Kolesarila sem kolo, s katerim sem proizvajala električno energijo za žarnice. Šla sem v omaro, kjer se v ogledalih vidi samo mene. Odseva se moje telo, zato zgleda kot, da je 10 enakih ljudi kot jaz. Postavila sem se pred ogledalo, kjer lahko nastaviš, da se enkrat vidiš zelo suh in drugič zelo debel. Tam je bila tudi steza za avte, tako so si vsi fantje želeli preizkusiti ta eksperiment.
Ko smo končali z ogledom so se skupine zamenjale. Mi smo šli v drugo učilnico, kjer nam je druga gospa predstavila meteorologijo. Naredili smo barometer iz skodelice, razrezanega balone, slamice in gumice. Predstavila nam je tudi kako nastane toča, sneg, dež ali nevihta. Najbolj zanimiv se mi je zdel proces toče, saj ta proces kroži. Snežinka rabi, da pride na zemljo od 1 do 3 ur, odvisno kako je velika. Rešili smo učne liste, ki smo jih dobili. Doma smo si jih morali nalepiti v zvezke. Ko je bilo predavanja konec, smo si odšli pogledati še enkrat eksperimente, saj je ostal čas. Ko samo odšli iz hiše eksperimentov, smo se namenili v Mc’Donalds. Gospe so ugotovile, da ga tam ni več, ampak je tam nekaj drugega, zato smo odšli v EURO PARK, kjer je tudi Mc’Donalds. Naročili smo si, kar smo si želeli. Tam smo bili 1 uro. Ko smo pojedli, smo odšli do avtobusa, ki nas je čakal na avtobusni postaji.
Vozili smo se približno 1. uro. Bili smo utrujeni in na žalost smo nekateri imeli domačo nalogo. Ko smo prišli na Vransko so nas pred šolo čakali starši, takoj smo jim povedali vse, kar smo si ogledali. Bilo mi je zelo všeč in upam, da bom kdaj šla s starši v hišo eksperimentov, ki je v Ljubljani. Bilo je super! Upam da še gremo kdaj.

Nadja Žuna, 5.b

V sredo, 20.4., smo šli ob 12:00 na avtobus, ki nas je odpeljal v Maribor. Ko smo se izkrcali iz avtobusa, smo nekaj časa hodili, potem pa smo prišli v hišo eksperimentov. Tam smo se razdelili v dve skupini in začeli ogled.
Na začetku so nam predstavili nekaj eksperimentov, potem pa smo lahko poskusili sami. Tam pa so imeli posteljo in stol iz žebljev, a le ti niso preveč bodli. Poskusil sem poskus, pri katerem moraš spraviti žogo po klančini na približno 10 stopinj do vrha.
Poskusil sem poskus, pri katerem so zelo majhne žogice v posodi, ki jo prevrneš in se razvrstijo tako, da nastanejo stopničke. Največ jih je bilo v sredini, najmanj pa v zadnjem delu stopničk.
Ko smo končali, smo šli k meteorologinji z učnimi listi. Izvedel sem, kako nastanejo vremenski pojavi. V risankah pravijo, da grom nastane zaradi tega, ker se oblaki zaletijo in s tem nastane zvok. Nastanejo pa zaradi hitrega širjenje zraka. Kako nastaja toča in kako sneg je podobno samo, da sneg nastane iz kristalčkov, pri toči pa se nalaga voda in zmrzuje. Da veš, kako daleč je nevihta, šteješ čas od strele do bliska.
Za povrh pa smo šli v Mc’Donald in iz njega z avtobusom na Vransko. Ta dan mi je bil všeč. Upam da so se imeli lepo tudi drugi.

Martin Cekin 5.b