Ekskurzija v Postojno

Ekskurzija v Postojno

V ponedeljek, 11. 11. 2019, smo se četrtošolci odpravili na ekskurzijo v Postojnsko jamo in Predjamski grad. Več o samem dogodku so zapisali učenci sami.

V ponedeljek, 11. 11. 2019, smo šli v Postojno. Naša pot se je začela na Vranskem, peljali smo se mimo Ločice pri Vranskem, Trojan in Ljubljane… Najprej smo se ustavili na počivališču Lom. Tam smo pojedli malico in odšli naprej. Naša prva točka je bi Predjamski grad. Predjamski grad je eden izmed največjih gradov. Za tem gradom je 14 km  dolga jama, ki jo je Erazem uporabljal kot skrivni prehod. V tej jami prezimujejo netopirji.

Najstarejši del tega gradu je star približno 800 let. V tem gradu je tudi grb družine  Kombelcel. Erazem je bil po poklicu vojak. Legenda pravi, da je Erazem umrl na stranišču. Na tem gradu so imeli tudi vislice in ječo, ki so ji rekli ječa mučilnica. Imeli so tubi prostor Palacij, to je jedilnica, pod tem prostorom je pa bil prostor za vojake. Tiste čase so grad osvetljevali s svečami. Videli smo tudi kamnite katapultske krogle. Takrat so imeli tudi lovsko sobo. Na podstrešju so imeli sobe vojaki. To je tudi najstarejša soba.

Naša druga točka je bila Postojnska jama. Tam smo imeli kosilo. Po kosilu smo si ogledali nekaj zanimivosti jame. Človeška ribica je edina dvoživka v jami. Potem sem ugotovil, da je njen sorodnik črni parkelj, ki je enak kot človeška ribica, le da je črn in ima oči. Zanimiv je tudi dolgovratnik to je žužek. To jamo je naredila reka Pivka. Spoznal sem tudi dve vrsti kapnikov, to so stalagniti in stalaktiti. Videl sem tudi kapniške stebre.

Tako je potekala naša ekskurzija v Postojno. Meni je bilo zanimivo.

Tjaž Bogataj, 4. a

V ponedeljek 11. 11. 2019 smo se podali na ekskurzijo v Postojnsko jamo. Pri šoli nas je avtobus odpeljal do počivališča Lom. Ko smo pojedli malico nas je avtobus odpeljal do Predjamskega gradu. Tam smo počakali vodiča, ki nas je peljal po Predjamskem gradu in Postojnski jami. V Predjamskem gradu smo videli več sob. Nekatere od teh so tudi: wc, Erazmova soba…

Legenda tega gradu pravi, da je Erazem bil ustreljen  na wc-ju. Nato smo se z avtobusom odpeljali v Postojno, kjer smo šli na kosilo in v Postojnsko jamo. V Postojnski jami smo videli človeško ribico in kapnike. Ko smo vstopili v Postojnsko jamo smo se najprej z vlakcem peljali približno 2 km. Nato smo z vlakca izstopili in naprej odšli peš po poti, ki je bila dolga 1 km in pol. Videli smo več dvoran, npr. koncertno dvorano, špagetno dvorano… Nato smo se usedli na vlak in odpeljali do izhoda. Ko smo izstopili z vlakca smo se z avtobusom odpeljali do šole. Prišli smo okoli 17:30.                             

Miha Habjan, 4. a

Na ekskurzijo smo odšli v ponedeljek, 11.11. 2019.

Peljali smo se mimo Ločice pri Vranskem, Trojan in Ljubljane. Predjamski grad leži v kraju Predjama. Erazem je bil vitez. Predjamski grad je sestavljen iz stolpa in gradu. Erazma je izdal njegov služabnik. Erazem je pokopan pred gradom, kjer zdaj stoji mogočna Lipa. V Postojnski jami smo videli kapnike v različnih oblikah, največji kapnik je velik kar šest metrov. Postojnska jama je kraška jama, ustvarila jo je reka Pivka. Kapniki nastanejo iz kapljic vode, ki padajo na tla, ko pada dež. Če se dotaknemo kapnikov se stanjšajo in lahko zlomijo.

V desetih letih zrastejo do enega milimetra. V jami je veliko dvoran: špagetna, koncertna, rdeča.

Človeška ribica je največja žival v Postojnski jami.  Brez hrane lahko preživi deset let.  V jami živijo tudi živali, ki so prilagojene življenju v temi. To so netopirji, pajki in druge.

Po končanem ogledu smo se pripeljali  pred šolo, kjer so nas prevzeli starši in odpeljali domov.

Ekskurzija je bila zelo zanimiva in poučna.

Karin  Špacapan 4.a

V ponedeljek, 11. 11. 2019, smo se učenci 4. razredov Osnovne šole Vransko – Tabor in POŠ Tabor odpravili na ekskurzijo v Postojno. Tam smo si najprej ogledali Predjamski grad. Grad mi je bil zelo zanimiv. Videli smo ječo, v kateri je bil obešen človek (lutka). Vodič nam je pripovedoval, kako so v tistem času živeli. Sledil je ogled Postojnske jame. V jamo smo se peljali z vlakcem. Videli smo človeško ribico. Najbolj mi je bila všeč dvorana s kapniki v obliki špagetov. V jami je vodič za trenutek ugasnil luči. Bila je čista tema.

Bilo mi je zelo lepo.

Maks Gregl, 4. c

Najbolj mi je bilo všeč, ko smo v Postojnski jami izstopili z vlakca in smo si ogledovali kapnike. Najlepši mi je bil kapnik v obliki sladoleda. Ogledali smo si tudi kapnike v obliki špagetkov. Bili je zelo fino, ko smo odšli na kosilo v restavracijo.

Želela bi si, da na ta dan ne bi bilo dežja. Vendar kljub temu je bilo zelo lepo.

Diana  Konovalova, 4. c

Na ekskurziji mi je bilo najbolj všeč, ko smo se peljali z vlakcem skozi jamo. Bil je ravno prav hiter, da sem si lahko natančno ogledala različne kapnike. Na ekskurziji bi spremenila vreme iz deževnega v sončnega zato, da bi bil dan še lepši in bolj umirjen.

Ajda Drča, 4. c

Na ekskurziji mi je bila najbolj všeč razstava EXPO. Tam je bil razstavljen starinski vagon, ki so ga včasih potiskali na roke po Postojnski jami. Na vagonu so sedeli premožnejši ljudje. Na razstavi smo videli relief pokrajine v okolici Postojne. Tudi sama jama je bila čudovita. Tam smo videli stalagmite, stalaktite, stebre in človeške ribice.

Jama mi je bila še bolj všeč pred dvema letoma, ko sem jo obiskala skupaj s starši. To je bilo v času božiča in so bile v jami razstavljene jaslice, kjer so bili postavljeni pravi ljudje.

Na ekskurziji ne bi spremenila nič. Razen tega, da bi bilo bolje, da v Predjamskem gradu ne bi videla mučilne sobe. Ampak tudi to je del preteklosti.

Lucija Topolšek, 4. c

Na ekskurziji mi je bilo zelo všeč. Spoznala sem veliko novih stvari. Najbolj sem uživala na vožnji z vlakcem. V jami smo si ogledali tudi kapnik, ki  predstavlja simbol jame. Bil je zelo mogočen. Ta dan mi je bil tudi zelo všeč, ker nismo imeli pouka. Tudi Predjamski grad mi je bil zelo zanimiv. Škoda, ker je deževalo. Dežja ne maram.

Laura Goršak, 4. c

Bili smo na ekskurziji

Bili smo v Postojnski jami. To je ena največjih jam v Sloveniji. Bilo mi je zelo všeč. Peljali smo se z vlakcem. Sprehodili smo se skozi štiri večje dvorane: rdečo, špagetno, belo. Največja je gotovo koncertna. Tam prirejajo razne prireditve. Imajo zelo veliko živali, najbolj pa sta znani močeril ali človeška ribica in hrošček dolgovratnik. Pred milijonom let so v jami živeli praljudje. Prehranjevali so se s kosmatimi nosorogi. V predjamskem gradu je živel vitez Erazem. Legenda pravi, da je umrl na stranišču.     

Mia Kornhauzer, 4. b

V ponedeljek, 11. 11. 2019, smo se odpravili s 4. a in 4. c razredom na ekskurzijo. Najprej smo si šli ogledati Predjamski grad. Tam nam je vodnik pokazal različne sobe v gradu npr. kuhinjo, jedilnico. Videli smo različna orožja, meče, oklepe, ščite, topovske krogle, katapultne krogle. Hodili smo po strmih stopnicah, zato sem se kar utrudil. V gradu mi je bilo zelo všeč. Za tem smo šli na razstavo EXPO. Tam smo videli zemljevid Postojnske jame, kako nastane kapnik, kaj najdemo v Postojnski jami, katere živali so živele nekoč v njej… V Postojnsko jamo nas je del poti najprej odpeljal vlakec. Med vožnjo smo videli različne kapnike, stalaktite, stalagmite, zavese… Čez nekaj časa smo izstopili. Sprehajali smo se po poti in opazovali kapnike in zavese. Na vsake toliko časa se je vodnik ustavil in nam pokazal zanimivo stvar. Med hojo smo šli skozi ogromne dvorane. V koncertni dvorani, kjer se je pot končala, smo Tari zapeli za rojstni dan. Z vlakcem smo se odpeljali nazaj in to je bil konec poti.

Tibor Aleksić, 4. b

V ponedeljek, 11. 11. 2019 smo šli na ekskurzijo v Predjamski grad in Postojnsko jamo. Predjamski grad je imel več lastnikov. Eden od njih je bil vitez Erazem Predjamski. Erazem se je kralju zameri, zato je kralj poslal viteze, da ga primejo. Ko so vojaki čakali, da umre zaradi lakote, se je izmuznil skozi skrivni prehod. A nekoč je šel na stranišče in služabnik je prižgal svečo ter izdal, kje je gospodar. Ta zgodba mi je bila všeč. Potem smo se odpeljali v Postojnsko jamo. Najprej smo se peljali z vlakcem. Še prej pa nam je vodnik povedal, katere živali vse živijo v Postojnski jami. Najbolj znana sta človeška ribica in hrošč dolgovratnik. V jami so različni kapniki, stalaktiti, stalagmiti, kapniški stebri, zavese, špageti. Ko smo si ogledali jamo, smo se z vlakcem odpeljli iz jame. Na ekskurziji mi je bilo všeč.

Leon Aleksić, 4. b

V ponedeljek, 11. 11. 2019 smo se odpravili na ekskurzijo v Postojno. Ogledali smo si Predjamski grad in Postojnsko jamo. V Predjamskem gradu je živel vitez Erazem Predjamski. Predjamski grad je sestavljen iz jamskega in predjamskega dela gradu. To je največji jamski grad na svetu. Postojnska jama je največja turistična kraška jama v Sloveniji. Postojnsko jamo je ustvarila reka ponikalnica Pivka. Ustvarjala je kapniške oblike; stalaktite, stalagmite, bisere, zavese… Ogledali smo si tudi človeško ribico. Njeni zanimivosti sta, da živi do sto let, brez hrane je lahko dese let. Bil sem vesel.

Anej Drobež, 4. b