Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Ekskurzija v Postojnsko jamo

Učenci 4. a in b razreda Osnovne šole Vransko-Tabor in POŠ Tabor smo se na sneženi dan odpravili na ekskurzijo v Postojno.
Zbrali smo se na avtobusni postaji ter počakali na avtobus. Po približno uri vožnje smo se ustavili na Lomu, kjer smo imeli malico. Nato smo se odpeljali v Predjamo, kjer smo si najprej ogledali Predjamski grad. Imeli smo vodiča, ki nam je povedal veliko zanimivosti. Všeč so mi bile čelade, ki smo jih lahko preizkusili. Sledilo je kosilo in vodenje po razstavi EXPO. Skozi razne naprave smo opazovali spremembe okolja, nastanke jame …
V jami smo se najprej vozili z vlakcem. Ko smo izstopili, smo hodili skozi različne dvorane: Zavesno, Špagetno, Koncertno. Vodič nam povedal, kako so jamo odkrili. Obiskali smo tudi Veliko goro, Ruski most, ter občudovali simbola Postojnske jame kapniške orgle in briljant. Ogledali smo si tudi človeško ribico. Utrujeni smo se vrnili na avtobus.
Ekskurzija mi je bila zelo všeč.

Lučka Filač, 4. a

Na ekskurziji mi je bila najbolj všeč Postojnska jama, ker so tam zanimivi kapniki (stalagmiti, stebri …). Vsak kapnik ima svojo obliko, nekateri spominjajo na sladoled, hišo, ljudi, dinozavre, zmaje … V Beli dvorani so mi bili všeč kapniki, ki so bili čisto majhni in kristalno bleščeči. V Rdeči dvorani so bili kapniki oranžaste barve in tam smo videli kapnik v obliki petelina. V akvariju so imeli šest človeških ribic. Vodič nam je povedal, da so pred leti videli, kako človeška ribica leže jajčeca. Takrat so morali ostale človeške ribice odstraniti, saj bi drugače pojedle jajčeca.
Bilo je zelo zanimivo in poučno.

Zarja Petrovič Poljanec, 4. b