Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EKSPERIMENTI PRI NAS!

V vrtcu Tabor smo izvedli 5. obogatitveni dan, otroci so prehajali po igralnicah in spoznavali znanost. Preko opazovanja in zaznavanja ter z lastnim preizkušanjem so raziskovali in eksperimentirali.

Pogovarjali smo se o vzgonu, izdelali smo si »mavrične« vrtavke, ki se vrtijo s pomočjo vrvice. Mešali smo snovi in pri tem opazovali  kemijsko reakcijo, ki nastane kot posledica mešanja sode bikarbone in kisa. Ugotavljali so smrdeč vonj, plin in vrenje, to poimenovali z vulkanom. Opazovali so tri poskuse z jajcem in spoznali lastnosti beljaka. Se igrali in »lovili« z magneti pri tem spoznali odbojno in privlačno silo ene snovi na drugo. Govorili smo o agregatnem stanju vode, okušali led, razmišljali o taljenju in eksperimentirali. Raztapljali smo snovi v vodi in predvidevali, kaj se bo zgodilo. Izvedli poskus plavalci, neplavalci ga zabeležili. Naredili smo si mlinčke na vodo in jih preizkusili. Opazovali smo naelektrenost las med igro z napihnjenimi baloni, se zabavali in občutili statično elektriko. Ločili smo snovi na izolatorje in prevodnike, sklenili električni krog. Naredili smo eko batrijo. Ob spremljavi klasične glasbe pa so otroci razposajeno zaznavali barvne snope v treh dimenzijah in se igrali z lastnimi sencami.

Otroci so burili svojo domišljijo, postavljali vprašanja, eksperimentirali ter se učili strategij mišljenja in raziskovanja, tako si pridobivajo pomembne izkušnje za razvoj naravoslovnih kompetenc.

Koordinatorki Laura Strojanšek  in Laura Fekonja