Friderikovo pismo-november

Dragi prijatelji narave
Zelo sem vesel, ko vidim nasmehe na vaših obrazih, čeprav vam jesenski veter že brije v nos in lička. Kako prijetno dopoldne ste si ustvarili ob prejšnjem snidenju, še sam sem se zavrtel ob prijetnih zvokih ljudske glasbe. Sem pa tudi že pokukal v vaše gredice, ste tudi vi?
Verjetno ste opazili kako se je obarvala narava okoli nas. Čudoviti vzorci jesenskih barv dobe še poseben čar, če pogledam na gozd z vzvišene lege. Vse to razkošje barv narava poljubno meša v nize prelivov in vsakič so prav očarljivo lepi. Od kje vse te jesenske barve? (zapišite otroške ideje)

Naj vam poskusim razložiti. Krajšanje dolžine dneva sproži razgradnjo zelenega listnega barvila – klorofila. Ko je ta odstranjen, zažarijo v listih poprej prikrite rumene in oranžne barve, ki se lahko spremene v rdeče ali pa v rjave.
Na žalost pa je tudi jesenska slika narave, kakor vsaka druga slika, občutljiva na vodo. Vse listne barve so namreč vodotopne, in če pridejo deževni dnevi, voda izpere vso sijočo barvitost in lepoto. Potem je dovolj le nekaj močnejšega vetra in listje konča na gozdnih tleh, kjer daje hrano milijonom drobnih bitij.
Dragi prijatelji, danes bomo tudi mi dali hrano milijonom drobnih bitij, saj bomo pripravili kompostni kup. Uživajte ob dotikih listja in jesenskih radostih.
Friderik