Knjižne nagrade za ustvarjalnost tretješolcev

Tretješolci tudi v tem letu sodelujemo v projektu Naša mala knjižnica, ki ga organizira KUD Sodobnost.
To je projekt, ki poteka že deseto leto zapored. Namenjen je promociji bralne kulture ter promociji evropskih pisateljev in ilustratorjev. V letošnjem letu v projektu sodelujejo pisatelji, ilustratorji ter otroci iz Slovenije, Litve, Poljske, Estonije, Latvije in Hrvaške.
Vsak učenec je prejel Ustvarjalnik, ki pomaga pri motiviranju za branje zelo kakovostnih knjig ter izboljševanje njihovega poznavanja.
Projekt je zasnovan tako, da skozi vse šolsko leto spodbuja branje in otrokovo ustvarjalnost, za dodatno motivacijo pa poskrbijo zanimive aktivnosti. Tretješolci smo pri nekaj teh aktivnostih že sodelovali oz. sodelujemo:

IZMENJAVA LITERARNEGA JUNAKA
Pri izmenjavi literarnega junaka smo izdelali lutko trola Še kar velika noga, ki je odpotovala na Osnovno šolo Šentjanž pri Dravogradu, kjer bo s tretješolci preživela nekaj mesecev, preden se vrne nazaj. S trolom smo poslali tudi dnevnik, v katerega bodo učenci vpisovali njihove dogodivščine. Mi pa smo iz njihove šole prejeli njihovega trola Še kar velika noga, ki že pridno potuje med našimi tretješolci. Obiskal že je polovico učencev našega razreda. Učenci svoja doživetja s trolom pridno zapisujejo v dnevnik.

NAGRADNI NATEČAJI v Ustvarjalniku.

– V Ustvarjalniku so različni nagradni natečaji, pri katerih smo sodelovali ter prejeli več knjižnih nagrad.
-Izdelali smo mandale, za katere smo prejeli knjigo Hanne Kraan: Vrisk. Knjigo smo z veseljem in navdušenjem prebrali.
-Izdelali smo animacijo Štoparske zgodbe, ki si jo lahko ogledate spodaj.
-Prebirali smo Brezvezne rime. Pesmi so nas navdušile, ob njih smo širili besedni zaklad in se urili v iskanju rim. Všeč nam je bil Žgečkalec, pesem Običaji v Koromandiji, Repin Rep, Izumitelj in druge. Zima in z njo sneg sta nas navdušila, da smo na šolskem igrišču naredili kipe živali.

Ker so učenci naše šole zelo pridni pri projektu Naša mala knjižnica, nas bo letos na podelitvi bralnih značk obiskal nizozemski pisatelj Stefan Boonen, ki je avtor zgodbe Pozor, huda babica, ki jo prav tako beremo v projektu.
Izdelke, ki so nastali v okviru projekta, si lahko ogledate v spodnjih fotografijah in dokumentih.

Polona Vodičar in Katja Brezovnik