Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Literarno ustvarjanje tretješolcev

Moj bord

Tako zelo sem si želela bord, da je mojo željo uslišal Miklavž in mi ga prinesel.  Moj bord je lepe modre barve in na njem je narisan mali polarni medvedek, ki spušča papirnatega zmaja. Zdaj sem potrebovala samo še sneg, da preizkusim svoj bord.

In res. Kmalu za tem, ko sem dobila bord, je zapadel sneg. V soboto, 15.12. 2018, sem se z družinoodpeljala na Golte, kjer je smučišče že obratovalo. Ker  zelo uživam v bordanju, sem bordala celo popoldne. Proti koncu popoldneva sem morala počasi zaključiti z bordanjem, zato mi je oči naroči, naj se spustim samo še dvakrat, vendar nisem upoštevala očijevo navodilo, temveč sem se spustila še štirikrat.                                                                                                                        Priznam, da sem nekajkrat padla, vendar ni bilo nič hujšega. Mislim, da bom sedaj pozimi v prostem času večkrat bordala kot smučala. Golte so odlične  za smučanje, bordanje in sankanje.

Ta dan mi je bil tako všeč, da bi ga z veseljem ponovila.

Ella Vecej, 3. C

Dobili smo mucke

Živela je deklica Lina. Zelo rada je imela živali. Najraje muce. Doma so imeli kar štiri. Mamico  muco, očka mačkona in dva mladička. Zelo radi so se igrali mačje igre. Ko je prišla domov, so mucki stekli k Lini. Nahranila jih je. Medtem ko je delala domačo nalogo, so jo mucki gledali.

Ko je končala domačo nalogo, so se šli igrat za hišo. Igrali so se z volno in gumijastimi miškami. Nekega dne je en mladiček  padel v blatno lužo. Morala ga je okopati. Ker se mucki ne kopajo radi, je ves čas žalostno cvilil. Zvečer jih je spet nahranila. Mama muca in oče mačkon sta spala v košari, ljubka mucka pa kar v Linini postelji.

Naslednji dan je Lina ugotovila, da je mama muca breja in  zvečer je že skotila tri mladiče. Hitro je šla povedati očku Janezu in mamici Mateji. Enega mucka je podarila sestrični Sonji, drugega sosedu Leonu in tretjega babici Marjani. Vsi so bili muckov zelo veseli, Lina pa jih je z veseljem redno obiskovala.

Laura Goršak, 3. C

ORKESTER

V deželi Glasbe sta živeli mama Viola in hčerka Violina. Nekega dne je mala Violina vprašala mamo: »Zakaj se ne smem družiti z bobnom?« »Zato, ker smo mi uglajena glasbila, oni pa le dajejo ritem,« je razložila mama.

Naslednji dan je mala Violina šla v šolo. Učiteljica Flavta je rekla, da bodo sestavili orkester.

Ko je Violina prišla domov, je od vsega navdušenja zaklicala: »Mami, mami! Sestavili bomo orkester!«

»Kaj? Kako? Kakšno učiteljico pa imate!« se je razburila mama. »Jutri grem na govorilne ure!«

In res. Mama Viola je odhitela na govorilno uro. Tam je učiteljici Flavti rekla, da njena hčerka že ne bo nastopala skupaj z drugimi glasbili. Učiteljica Flavta se je razjezila in mami predvajala posnetek skladbe, v kateri igrajo vsa glasbila. Pokazala je mami Violi, da lahko skupaj zaigrajo neverjetno dobre skladbe.

Ko je mama Viola prišla domov, je rekla svoji hčerki: »Super, da imate takšno učiteljico. Koncert je res dobra ideja. Upravičujem sem, da sem se razjezila.«

Pridno so vadili in čez  mesec dni so vsi sošolci  nastopili kot en orkester. Ko je bilo nastopa konec, je mama Viola ugotovila, da se skupnimi močmi daleč pride.

 Lucija Topovšek, 3. C

Z naravo

Med prostim časom grem rada v naravo. V miren kraj,  kjer je veliko dreves. Med drevesi teče potok. Ob potoku je pesek. Sedem na leseno klop. Med tem ko poslušam žuborenje potoka ter ptičje petje, pišem  skrivnosti v  svoj skrivni dnevnik.

Zala  Stojčević , 3. c

Luknja

Ali veste za kakšno luknjo? No, jaz že. In to čisto najino –  mojo in od sosedovega fanta.

Takole je bilo. Bil je oblačen dan. S sosedom sva se spraševala, kaj  bi le počela. Odločila sva se, da nekaj v gozdu. Nato sva razmišljala, kaj bi lahko naredila. Sosed se  je spomnil!  Predlagal je: Kaj če bi naredila bunker. Lotila sva se dela. Izdelovala sva ga dan za dnevom, dokler ga nisva ustvarila. Naredila sva tudi blatno sankališče. Ugotovila sva, da potrebujeva  vodo. Sosed je šel po lopati. Kopala sva kar štiri dni. Četrti dan sva obupala, ker vodnega vira ni in ni bilo. Za nama pa je v gozdu ostala velika luknja, ki sva jo zasula kar z jesenskim listjem.

Jure Maček, 3. c

Prosti čas je špas

Prosti čas je  cel špas,

ko  s prijatelji  se igraš

ali s skirojem divjaš.

Ko kitke si pleteš

in poješ na ves glas.

Ko skačeš po lužah

in si moker do las.

Ja, to je res cel špas.

Nika Matjan, 3. C

Prosti čas …..s športom

Imenujem se Bor in obiskujem tretji razred. Zelo sem vesel, da imama možnost uživati v športu, ki mi je zelo pri srcu. Moja ljubezen je moj motor in moj štirikolesnik. Vesel sem, da mi je ati kupil in ponosno podaril moj prvi motor ter verjel vame. Od takrat naprej so motorji moja največja strast.Trenutno vozim motocross KTM.

Imam vso potrebno opremo, ki   sodi zraven. Preden se grem vozit, oblečem: ščitnike za kolena, komolce, želvo za hrbtenico, rokavice, škornje, čelado in očala. Za hišo imamo zemljišče, po katerem lahko vozim. Kadar grem na motor ali štirikolesnik, moram mamici obljubiti, da bom zelo previden.

Bor Pečovnik, 3. C

NAJLJUBŠI  INŠTRUMENT

Moj najljubši inštrument je harmonika. Igram jo v prostem času. Zelo rad igram pesmi, ki so mi zelo všeč, še posebej Moj očka ima konjička dva in Čuk se je oženil. Trenutno mi gre igranje  na harmoniko zelo dobro. Razmišljam celo, da želim biti v bližnji prihodnosti harmonikar in bom  razveseljeval ljudi okrog sebe. Ko igram, sem zelo srečen. Zelo vesel bi bil, če bi nastopal na kakšnem nastopu. Harmoniko se učim pri svojem učitelju Robiju, ki me veliko nauči. Vaje imam po pouku vsak  torek. Imam velik talent za igranje. Ta inštrument sem si izbral, saj mi je to glasbilo zelo všeč, ker ima lepe zvoke in  se nanj lahko igra najrazličnejše pesmice. V prihodnosti pa si želim svoj hobi vpeljati tudi v poklic, saj se mi zdi, da bi v tem neizmerno užival, kar  je v življenju zelo pomembno.

Mark Miklaužič,  3. c

Moj prosti čas

Zelo rad sem na prostem, v naravi Črnega Vrha.

Rad sem tudi v hlevu. V hlevu pomagam hraniti živali.

Tudi kolesarim rad. Kolesarim v hribe, po visokih strminah.

Rad se igram z lego kockami. Sestavljam ladje, avte, letala, hiše…

 In rad plavam. Najrajši plavam   v morju.

Aljaž Cestnik, 3. c

Moj svet domišljije

Na gori živi zmajčica s tigrom. Ljudje ju občudujejo, ker sta borca proti zlu. Imata mladiča, ki je pol zmaj in pol tiger. Njegova najboljša prijateljica je zlata ptica. Nekega dne sta odšla na sprehod v čarobni gozd. Na jasi sta zagledala hišico iz sladkarij. V njej je živelo sedem palčkov. Pekli so črn, bel in koruzni kruh. Njihove pomočnice so bile majhne miške…

Takšen je moj svet domišljije. V njem živim v prostem času. Takrat se vse vrti okoli pravljic, mitov in legend. In takrat ne slišim nikogar.

Tevž Mlakar, 3. C

Prosti čas z mucami

Prosti čas je zame takrat, ko imam čas in si lahko sama izberem, kaj bom počela. Tega časa imam dovolj na razpolago in zelo rada ga zapolnim z gimnastiko, z igro v naravi, s prijatelji in z igro s sestro.

Ampak najraje ga preživljam z družino mačkov, ki jo imamo na domači kmetiji. Družinico sestavljajo mama muca Risa, njena hči Schira in pol sestri Schire, kateri smo poimenovali Pika in Flekica. Igra z njimi mi veliko pomeni, saj me pomirja in te muce izžarevajo prav posebno toplino, katero občutiš lahko samo pri živalih.

Ne bom pozabila, kako smo bili vsi domači prepričani, da je naša Risa vedno zelo lačna mačka, saj je ogromno pojedla in se kar konkretno poredila. Nekega dne pa presenečenje. Namreč, ko sem stopila v klet, kjer je Risa spala,  sem ob njej zagledala dva mala mucka in to je bil zame čudež, ker nisem pričakovala mladičkov in povrhu vsega sem prav jaz prva videla, da je naša Risa skotila. Vsi domači smo bili zelo veseli in smo nudili dom še tema dvema puhastima  kepicama.

Ajda Drča, 3. C

Nogomet

Rad se ukvarjam s športom. Najrajši  igram nogomet. Najprej sem ga igral v Taboru,

nato sem začel trenirati na Vranskem. Ko sem na treningu,  sem golman.

Uživam tudi v gledanju tekem na televiziji.

Upam, da bom kdaj videl  kakšno v živo. Zelo si želim dres Luka Modriča.

Doma rad vsak prosti čas izkoristim za nogomet. Igram z bratom, očijem ali mamico.

Tako pridobivam energijo za boljše učenje.

Ožbej Lesjak, 3. C

Prosti čas

V prostem času:

  • rada kolesarim,
  • velikokrat rišem in barvam,
  • obiščem sošolko,
  • pečem piškote in mafine,
  • decembra krasim smrečico za božič,
  • skačem na trampolinu,
  •  igram  računalniške igrice…

 Lidija Zaberložnik, 3. C

Zgodba  moje  družine

Meni je ime Diana, atiju Denis, mamici Katja, sestri pa Nastja. Ona mi včasih pomaga pri domači nalogi.  Imamo tudi šest mačk in enega psa! Mačkam je  ime Olaf, Elza, Gagarin, Bojaka ter Nebojaka in Kuro. Psu je pa ime Bilbo.

Božič in novo leto bomo praznovali skupaj. Včeraj sva šli s sestro v gozd. Z mamico smo okraševali sobo. Danes bomo gledali film. Mami za božič želi lepo risbo. Ati želi nov avto. Nastja pa tišino. Jaz pa še ne vem.

Diana Konovalova, 3. c