Obisk Šolskega muzeja v Ljubljani

V ponedeljek, 17. 12. 2018, ob 13. 20 smo se četrtošolci Osnovne šole Vransko – Tabor odpeljali v Ljubljano. Tam smo obiskali Šolski muzej. Ker smo prispeli prehitro, smo lahko šli na stranišče. Imeli smo še malico. Jan in Maj sta jedla sendvič, Jakob pa jabolko. Potem smo šli v muzej. Vodič se nam je predstavil. Razložil nam je, kako so bili otroci v starih časih oblečeni. Tudi mi smo se potem oblekli v takšna oblačila. Šli smo v učilnico. Tam nam je povedal, da moramo učiteljico klicati gospodična. Učiteljica nam je povedala, da se bomo učili lepopis. Jakoba je gospodična učiteljica kregala, ker je levičar. Za kazen mu je dala, da mora doma stokrat napisati, da je leva roka grda in z njo se ne piše. Dobili smo liste, na katerem so bile napisane črke. Enake črke smo pisali tudi mi. Pisali smo jih z nalivnim peresom in črnilom. Miha se je med poukom pogovarjal, zato je moral iti sedet na oslička. Jošt ni upošteval pravila, da mora vsako črko napisat samo dvakrat, zato je moral klečati na koruzi. Ko je zazvonil zvonec, je bilo ure konec. Ogledali smo si še muzej. Ko smo končali z ogledom muzeja, smo si ogledali še okrašeno Ljubljano. Hitro je napočil čas odhoda. Pripeljal je avtobus in nas odpeljal domov. Med potjo smo se zelo smejali.
Maj, Jan Lukman in Jakob Aljaž Jančar, 4. b

V ponedeljek, 17. 12. 2018, po pouku ob 13.20 smo odšli na avtobus. Peljali smo se po Vranšane in skupaj z njimi smo se odpeljali v Ljubljano v Šolski muzej.
V Ljubljano smo prispeli prekmalu, zato smo morali počakati. Vodič nas je odpeljal v učilnico. V razred je vstopila učiteljica. Imeli smo uro lepopisa. Učiteljica je bila zelo stroga. V učilnici je bila čista tišina, na tabli je pisalo 17. gruden 1930. Pisali smo s peresom in črnilom. Dva učenca z Vranskega sta bila kaznovana. Eden je moral klečati na koruzi in eden je moral sedeti na oslu. Nato sta se morala opravičiti gospodični učiteljici.
Po končani uri nas je vodič povabil, da si ogledamo muzej. Povedal nam je veliko novih stvari. Po končanem ogledu sta nas gospe Simona Jan in Danijela Jeršič odpeljali po okrašeni Ljubljani. Bilo je zelo lepo. Odpeljali smo se nazaj v Tabor. Domov smo prišli ob 18.50.
Ožbej Mlakar, Lana Paulina Veniker, Anže Ribič Čvan, 4. b

V ponedeljek, 17. grudna leta 2018, smo se Taborčani in Vranšani 4. a in 4. b razreda odpeljali na ogled Šolskega muzeja v Ljubljano. Vožnja je trajala eno uro. Ko smo prispeli na cilj, smo ugotovili, da smo prišli 30 minut prej. Imeli smo kratko malico. Začeli smo z učno uro. Vodič nas je pospremil do učilnice, kjer smo se preoblekli v stare obleke. Učiteljico smo morali pozdraviti: »Dober dan gospodična učiteljica.« Kajti v starih časih učiteljice niso smele biti poročene. Ko smo končali z učno uro lepopisa, smo se preoblekli.
Nato nam je vodič razložil, da so v starih časih pisali na tablico z voskom in s tanko palčko. Izvedeli smo tudi, da je Primož Trubar dokazal, da so knjige lahko napisane tudi v slovenščini. V srednjem veku je vladala Marija Terezija, ki je uvedla, da je bila šola obvezna za vse otroke. Ona je imela zelo pametne pomočnike (svetovalce). Ogledali smo si muzej in se zahvalili vodiču. V Ljubljani smo si ogledali lučke. Šli smo tudi čez Tromostovje. Nato smo se odpravili na avtobus. Domov smo prišli ob 19. uri. Starši so naš že čakali pri šoli. Bilo nam je zelo všeč in šle bi še večkrat.
Mija Kreča, Iza Kvas, Zarja Petrovič Poljanec, 4. b