Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

OKTOBER, MESEC POŽARNE VARNOSTI

Za nami je mesec oktober, ki že dolga leta velja za mesec požarne varnosti. Tudi letos so se v ta namen v vrtcu Tabor dogajale pestre in poučne dejavnosti v povezavi s požarno varnostjo in gasilstvom.

Ob začetku tedna je otroke in starše že zjutraj v garderobi pričakal gasilski poligon. Tu se gre zahvaliti PGD Ojstriška vas-Tabor za posojeno gasilsko opremo in pripomočke, brez katerih bi se težko pripravile tudi ostale dejavnosti skozi celoten teden. V nadaljevanju smo za otroke pripravili igran prizor požara v kuhinji. Pozornost smo namenili predvsem preventivnim ukrepom, kaj storiti ko zagori, kam poklicati, kako poteka pogovor ko pokličemo 112… Pri tem so otroci aktivno sodelovali s svojimi odgovori in predlogi kako ukrepati in pravilno ravnati. Kot zanimivost pa so se otroci prvič srečali s požarno odejo, ki je nemenjena gašenju manjših požarov.

Na temo gasilcev smo v vrtcu pripravili tudi obogatitveni dan, ki se je odvijal na vrtčevskem igrišču. Otroci so ta dan prehajali in sodelovali pri postajah, ki so od otrok zahtevale različne gasilske spretnosti in pa seveda medsebojno sodelovanje, ki je poglavitnega pomena tudi med gasilci. Razvijali in priklapljali so cevi, gasili ogenj z vedrovkami, plezali po lestvi, oskrbovali ponesrečence…

Starejši otroci (4-6 let) so se odpravili na pohod do gasilskega muzeja v Prekopi. Tam so si ogledali gasilske vozove, pripomočke in zaščitno opremo, ki so jo nekoč uporabljali za gašenje požarov. Najbolj zanimiva pa je bila seveda gasilska sirena, ki so jo sami tudi preizkusili.

Teden požarne varnosti smo zaključili z uspešno evakuacijo.  Zahvaliti se želimo Petru Jezernik in Anji Lončarek iz PGD Ojstriška vas-Tabor, ki sta nam priskočila na pomoč pri izvedbi evakuacije. Seveda pa to še ni bilo vse. Razkazala sta nam gasilsko vozilo s cisterno, gasilsko opremo in nam omogočila nepozabno doživetje s špricanjem vode s pravimi gasilskimi cevmi in ročniki.

Iskrena hvala z gasilskim pozdravom “NA POMOČ”!

Mateja Jezernik in Ana Ribič