Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Raziskovanje vesolja v 3. a

V okviru projekta Erasmus+ Head in the clouds, v katerem sodelujemo že drugo leto, se v tem obdobju ukvarjamo z vesoljem in spoznavamo različna nebesna telesa, pojave, se sprašujemo, zakaj imamo dan in noč, letne čase ipd. Spoznavamo tudi druge planete v našem osončju ipd.
Učenci 3. A razreda smo cel teden spoznavali vesolje, nebesna telesa, prebirali različne knjige. Naše raziskovanje smo pričeli s knjigo finskih pisateljev Aino Havukainen in Sami Toivonen z naslovom Tine in Bine v vesolju. Knjiga je v učencih zbudila radovednost in precej vprašanj o vesolju in nebesnih telesih.
Učenci so naslikali svoj polet v vesolje, kot so si ga predstavljali. Ogledali smo si razstavo, ki so jo o vesolju pripravili prvošolci in to nas je še bolj spodbudilo k raziskovanju.
Naslednji dan smo s pomočjo različnih knjig o vesolju spoznali nebesna telesa, planete, lune, ozvezdja… Skupaj smo prebrali odlomek iz knjige D. J. Smith Če…, ki nam je na zanimiv in otrokom primeren način predstavil velikost planetov skozi različne velikosti žog.
Vsak izmed nas si je sam izbral temo, ki ga je zanimala in je v knjigah sam ali v paru iskal podatke. V sredo nas je čakalo zelo zanimivo delo. Prvi dve uri smo dopolnjevali naše zapise o izbranih temah in iskali podatke na spletu, v knjižnici. 3. uro pa smo se odpravili v planetarij, ki je bil postavljen v eni izmed učilnici. V planetariju smo videli ozvezdja, planete in njihove lune, izvedeli smo, da imajo nekateri planeti po več lun, nekateri pa so brez njih. Spoznali smo različna ozvezdja, asteroide, komete, gospod nam je pokazal črne luknje in nam povedal, kaj so to. Z obiskom planetarija in predstavitvijo, ki smo jo doživeli v njem, smo lahko naše plakate s slišanimi podatki dopolnili. Po ogledu, smo se odpravili v računalniško učilnico, kjer smo iskali podatke na spletu, si pripravili fotografije in jih natisnili.
V razredu smo pripravili plakate, ki smo jih dokončali zadnji dan. Takrat smo svoje delo predstavili tudi sošolcem. Prav vsi smo bili izredno ponosni na svoje delo in prav vse predstavitve so bile zanimive.
O celotnem tednu smo zapisali poročila, na podlagi katerih je nastal zapis. Prispevek je povzet po poročilih učencev 3.a Zale Cekin, Ajde Bogataj, Špele Kramar, Elije Jermana, Matevža Drnovška, Gala Slapnika, Mitje Drolca in Roka Remica.