RECEPTI NAŠIH BABIC – ŠNITE IN KOMPOT

Vse pogosteje se govori o tem, da na svetu vsako leto zavržemo tretjino vse hrane, v Sloveniji pa skoraj 170 tisoč ton hrane, kar je približno 82 kg na prebivalca. Hrana pristane med odpadki predvsem zato, ker kupimo in pripravimo več hrane, kot je potrebujemo, ostankov pa ne želimo ali ne znamo uporabiti. Odnos do hrane se z vse večjo ponudbo in dostopnostjo spreminja na slabše. Včasih odpadne hrane skorajda ni bilo. Hrane je bilo manj, kar je ostalo pa so ponovno uporabili ali namenili domačim živalim.

Tokratno srečanje šolskih kuharjev smo namenili ravno tej temi. Pogovarjali smo se, kaj lahko storimo s hrano, ki nam ostane. Otroci so povedali, kakšne jedi pripravljajo doma iz ostankov kruha, mesa ali zelenjave, o novih receptih so razmišljali tudi sami. Osredotočili smo se predvsem na kruh, ki po navadi po enem dnevu roma med odpadke. Že naše babice so vedele, kako lahko hitro in enostavno uporabimo starejši kruh. Pripravili smo šnite in skuhali kompot.

Začeli smo z lupljenjem jabolk. Po »starem«, z nožem. Kuharji so tekmovali, komu bo uspelo narediti najdaljši olupek. Nedvomne zmagovalke so bile Žana in Lucija in Beti. Jabolka smo narezali na krhlje, dodali vodo, sladkor, cimet in klinčke ter skuhali. Razžvrkljali smo jajce z mlekom, namočili rezine kruha in jih ocvrli. Potrosili smo jih s sladkorjem v prahu in šnita je bila končana. Šnite smo si privoščili še z drugimi dodatki; marmelado, čokolado, cimetom, šunko in sirom. Vse so bile odlične. Jed je tako preprosta, da jo lahko pripravijo otroci čisto sami, če jim le dovolimo. Pa dober tek!

Mentorici kuharsko-vrtnarskega krožka