Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V VRTCU VRANSKO

Tretji petek v novembru, letos 16.novembra, smo že sedmič obeleževali dan slovenske hrane. Na ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (letos že osmi po vrsti), ko imajo otroci v vseh osnovnih šolah in vrtcih po Sloveniji zajtrk z živili iz lokalnega okolja. V našem vrtcu smo zajtrkovali tradicionalne slovenske jedi naših lokalnih ponudnikov: domači kruh s kmetije Kos, maslo mlekarne Celeia, med čebelarja g. Janeza Kropivška, mleko s kmetije Jerman in jabolka s kmetije Rojnik.
Po obilnem in zdravem zajtrku so nas obiskali čebelarji Čebelarskega društva Vransko, g. Janez Kropivšek, g. Ludvik Krajnc, prapor društva pa je s ponosom prinesel g. Rafael Založnik. Otrokom so predstavili dejavnost čebelarstva in življenje čebel, s poudarkom na predstavitvi naše avtohtone slovenske čebele – Kranjske sivke. Omogočili so tudi degustacijo različnih vrst medu. Mmmm …bilo je sladko.
V okviru obogatitvenega dne so se odvijale pestre dejavnosti, med katerimi so otroci samostojno prehajali in aktivno sodelovali. V slikarskem ateljeju so slikali čebelnjak, z ustvarjalnim gibom prikazali ples čebel, po hodniku je bilo potrebno premagati pravi čebelji poligon, z dramatizacijo pa so uprizorili zgodbico Čebele in medved. Ob spremljavi igranja na glavnik so prepevali pesmi, pripravili so si tudi čajanko. V eni od igralnic je bilo pravo sproščujoče vzdušje. Ob svetlobi svečk in ob vonju po medu so se sproščali, masirali ali pa le umirjeno poslušali zvoke brenčanja čebel. Za posladek po kosilu so otroci kuharskega krožka spekli medeno pecivo.
Pestro dopoldansko dogajanje smo zaokrožili z ogledom čebelnjaka, ki je od maja nova pridobitev osnovne šole Vransko-Tabor.
Zahvaljujemo se Čebelarskemu društvu Vransko, še posebej g. Janezu Kropivšku, ki nas vsako leto z veseljem obišče in otroke spodbuja ter ozavešča o pomenu čebelarstva.

Tatjana Travner