Učenke OŠ Vransko-Tabor nagrajenke natečaja Ustvarjajmo v tujem jeziku

V četrtek, 28. marca 2019, smo se učenke Osnovne šole Vransko-Tabor skupaj z mentoricama, učiteljicama angleščine, udeležile zaključne prireditve natečaja Ustvarjajmo v tujem jeziku 2018/2019, ki je potekala na Gimnaziji Velenje v sodelovanju z Medobčinsko zvezo prijateljev mladine Velenje. Tema letošnjega natečaja je bila Sledi v pesku časa. Raziskovale smo življenjske zgodbe pomembnih zgodovinskih oseb, svoje izdelke pa smo na zaključni prireditvi tudi predstavile.

Na centralni šoli smo učenke ustvarjale pod mentorstvom učiteljice Mojce Zavasnik. Osmošolka Nadja Žuna je predstavila del svoje proze o Mariji Tereziji in njeni, za nas najpomembnejši reformi, uvedbi splošnega šolstva. S seboj je povabila tudi sošolko Nežo Semprimožnik. Devetošolke Nives Podbregar, Zala Češek in Jana Semprimožnik smo predstavile kratek film o Lavoslavu Schwentnerju in inspiraciji. Nikoli ne obupaj nad interesom, ki te veseli, tudi če je najbolj čuden na svetu, je moto našega filma.

Na podružnični šoli je devetošolka Klara Kaluža ustvarjala pod mentorstvom učiteljice Beatrike Jernejc. Na prireditvi je učenka predstavila delo Martina Luthra Kinga in njegov prispevek v boju proti rasni diskrimanciji. S seboj je povabila tudi sošolko Emo Mešič, ki ji je pomagala pri predstavitvi.

Vse učenke smo prejele priznanja in nagrade za sodelovanje na natečaju.

Takole pa smo strnile svoje vtise o dogodku:

Obisk Šolskega centra Velenje mi je bil zelo všeč. Navdušena sem bila nad predstavitvami ostalih učencev in sem se od tega tudi veliko naučila. Po predstavitvah smo se malo okrepčali in nato nadeljevali z delavnico, ki jo je vodila pisateljica Janja Kokol, avtorica romana Bauhinia Rhapsody. V sami delavnici sem zelo uživala, saj sem lahko preizkusila svojo sposobnost pisanja in s tem pridobila še veliko znanja. Na žalost je bilo delavnice hitro konec, ampak sem tudi v tem kratkem času uživala in se zabavala. Upam, da bom v bodoče preživela še več takšnih dni.

Nadja Žuna, 8. b

Obisk mi je bil všeč, saj smo veliko govorili v angleškem jeziku. Imeli smo zanimive delavnice, pri katerih smo se nasmejali.

Neža Semprimožnik, 8. b

Bilo je precej v redu in zabavno. Pogovarjali smo se o hrani, ki jo jedo na Kitajskem, in o življenju v Hong Kongu.

Nives Podbregar in Zala Češek, 9. b

Meni je bilo zelo všeč, najbolj to, ko smo se razdelili v dve skupini, v katerih smo obravnavali različne teme. Na koncu nam je pisateljica Janja Kokol predstavila svoja potovanja, kar je bilo zelo zanimivo.

Klara Kaluža, 9. c

V Velenju mi je bilo zelo všeč, saj so bili vsi nastopi povabljenih učencev zanimivi. Ko nam je gospa Kokol pripovedovala o svojih potovanjih in Hong Kongu, je bilo zelo poučno, saj sem izvedela veliko novih podatkov.

Ema Mešič, 9. c

V učilnico, kjer so se izvajale predstavitve prispevkov, smo zamudile in se po tiho odpravile do prostih mest, kjer smo počakale na našo predstavitev. Vse predstavitve, ki smo jih videle, so bile zelo zanimive, vendar se je zabavni del začel šele pri delavnici. Spoznali smo namreč mlado pisateljico, ki je napisala svoj prvi roman v angleščini in je bila eno leto na izmenjavi na Kitajskem. Cela delavnica je potekala v angleškem jeziku, pogovarjali pa smo se o Kitajski, Bangkoku, tamkajšnjih bivališčih ter se spomnili na svileno pot. Avtorica nas je razporedila tudi v več manjših skupin, kjer smo imeli dve pisni nalogi, pri katerih so bili rezultati izjemno smešni. Meni se je ta dan vtisnil v spomin kot eden boljših, zato bi rada spodbudila tudi druge mlade ustvarjalce, da sodelujejo pri tem projektu naslednje leto.

Jana Semprimožnik, 9. a