ZAKLJUČEK MEDNARODNEGA PROJEKTA »HEAD IN THE CLOUDS« V BOLGARIJI

Šesta in s tem zadnja izmenjava v okviru mednarodnega projekta Erasmus plus z naslovom Head in the clouds, ki se z letošnjim šolskim letom zaključuje, je potekala v Bolgariji, ki leži v vzhodnem delu Balkanskega polotoka. Tokratne izmenjave sva se udeležili koordinatorica projekta Maja Jerman in članica projektnega tima Nataša Pečovnik ter koordinatorji in predstavniki iz Bolgarije, Latvije, Portugalske, Grčije, Slovaške, Španije in Francije.

Delo se je pričelo v Sofiji, v glavnem mestu Bolgarije. Spoznali smo mesto in življenje v njem ter si ogledali muzeje, cerkve in druge znamenitosti. Spoznavanje države je popestrila pisava cirilica, ki jo je poznal le redkokateri udeleženec. Med izmenjavo smo si po dolgem času izmenjali mnenja in občutke o delu, si izmenjali dobre ideje, mnenja in izboljšave. Vsakodnevno je sledilo delovno srečanje, ki je bilo namenjeno predvsem evalvaciji projekta in pisanju zaključnega poročila. Srečanje smo v naslednjih dneh nadaljevali v okolici starega antičnega mesta Hisarya, bogatega s termalno vodo. V bližini je manjši kraj Sopot, kjer smo obiskali šolo gostiteljev. Pripravili so nam tradicionalni sprejem s kruhom in soljo, plesom v nošah in pesmijo. Imeli smo priložnost sodelovati pri šolskem delu in spoznati bolgarski šolski sistem. Vsaka država je zasadila vrtnico v skupen vrt, v znamenje sodelovanja in povezovanja. Obiskali smo muzej največjega bolgarskega pisatelja Ivana Vazova, prijazno pa nas je pozdravil tudi župan. Pot nas je peljala še v Kazanluk – dolino vrtnic, drugo največje mesto v Bolgariji ter prestolnico kulture Plovdiv, kjer najdemo ogromno arheoloških najdišč, muzejev, galerij in drugih kulturnih ustanov. Po vrnitvi v Sofijo smo se poslovili in si zaželeli uspešno delo ter sodelovanje še v prihodnje.
Projekt se sicer zaključuje, nas pa čaka še veliko dela, da opravimo vse zastavljene cilje in zaključne dejavnosti. Zgradili smo veliko prijateljskih vezi, predvsem s predstavniki projekta iz Francije. Z učenci bodo našo šolo, naš kraj in državo obiskali v naslednjih mesecih. Do takrat pa »сбогом«.

Maja Jerman in Nataša Pečovnik