Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Bralno popoldne

V četrtek, 8. 10. 2020, smo se zbrali v šolski knjižnici v okviru projekta OBJEM in nacionalnega meseca skupnega branja na bralnem popoldnevu ob književnem delu Sebastijana Preglja z naslovom Deček Brin na domačem kolišču.

Pri pouku smo v okviru dolgega branja skupaj z učenci prebrali omenjeno knjigo, saj je knjiga tudi izbrano besedilo za Cankarjevo tekmovanje. Sama vsebina je otroke in učiteljice nadvse navdušila, zato smo se odločili, da se družimo še na ustvarjalnem bralnem popoldnevu.

Deček Brin nas je odpeljal več kot 5000 let nazaj v zgodovino in na spoznavanje obdobja prazgodovine, natančneje obdobja kolišč. Ostanke kolišč najdemo tudi v Sloveniji.

Na dogodku je svoje izkušnje ob knjigi delilo z nama 16 učencev 4. in 5. razredov matične šole, ki jih literatura in spoznavanje preteklosti zanima. Dogodek je bil razdeljen na tri dele, v prvem smo debatirali o vsebini knjige in razmišljali o življenju dečka Brina. Drugi del je bil sestavljen iz štirih tematskih postojank, kjer smo odkrivali in pridobili znanje o prazgodovini. Spoznavali smo odkritje najstarejšega kolesa na svetu, pogovarjali smo se o drevakih, koliščih in spoznavali človeško ribico. Na vsaki postaji so nas čakale naloge in geslo. Ugotovljeno geslo nam je prineslo mali paketek. Vsebina paketka nam je prišla še kako prav pri izdelavi stripa v tretjem delu ustvarjalnega popoldneva.

Čisto na koncu je sledil zaključek, na katerem smo se vsi strinjali, da smo preživeli zanimivo, poučno in zabavno popoldne.

Mentorici: Maja Praprotnik in Polona Vodičar