DELAVNICA ANIMACIJE ZA NADARJENE UČENCE

V soboto, 25. 4. 2015, smo na OŠ Vransko-Tabor v okviru sobotnih delavnic za nadarjene učence organizirali delavnico s področja animacije.

Delavnico je vodila Hana Repše, sodelavka mednarodnega programa Enimation. Enimation je mednarodna platforma na področju vzgoje in izobraževanja v animiranem filmu, ki skozi 4 module, Enimation school, Enimation little elephant, Enimation seminar, Enimation expert, združuje otroke, mlade, starše, mentorje, pedagoge in ostale ljubitelje animiranega filma (vir: http://enimation.si/).

Delavnice se je udeležilo 8 učencev.

Na delavnici so se učenci naučili osnov Stop-motion animacije. Stop-motion je ena izmed tehnik animacije, pri kateri se stvari fotografirajo slika za sliko in se pri vsaki sliki postavijo drugače. Ko vse slike, ki smo jih fotografirali združimo oz. jih hitro predvajamo eno za drugo se ustvari gibanje, a le če si slike sledijo v pravilnem zaporedju. Stop-motion animacija je lahko narejena iz različnih stvari in materialov.

Kot izhodišče za našo animacijo smo uporabili Svetovni dan Zemlje, ki ga vsako leto obeležujemo 22. aprila. Tako je nastala zanimiva animacija, ki nas opozarja na neprimerno ravnanje z našim planetom.

Končni izdelek 4-urne delavnice si lahko ogledate v posnetku.Katja Završnik