Šola v naravi s tečajem plavanja – Žusterna 2017

Tudi letošnje šolsko leto smo za učence 4. razreda Osnovne šole Vransko in POŠ Tabor organizirali šolo v naravi s tečajem plavanja. Izvedli smo jo od 3. 4. do 7. 4. 2017 v Žusterni pri Kopru. Učenci so bili pet dni zelo aktivni, prizadevni in vsi so pokazali napredek pri plavanju.
Ob tej priložnosti se v imenu nas učiteljic in učencev zahvaljujem za darila, ki so služile kot nagrade za plavalce, najlepše pospravljene sobe in miselne uganke. Darila sta nam poskrbela MI-2 group, d.o.o in Zavarovalno zastopanje, Boris Križnik, s.p. Iskrena hvala tudi gospe Bojani Lipej, ki nam je pripravila prečudovito predstavitev Škocjanskega zatoka.

Vodja ŠVN: Simona Jan

O ŠVN so učenci 4. razreda napisali:

Hotel
Hotel je lep. Všeč nam je bil bazen. Tudi jedilnica je zelo velika. Sobe so urejene. Pred vhodom v hotel je čudovito, ker je tam slap. Všeč so nam bila tudi igrala.
Učenci 4. a

Plaža
V torek, 5. 4. 2017, zvečer smo odšli na plažo. Tam so nekateri učenci izmerili temperaturo morja in zraka. Ugotovili smo, da sta temperaturi bili enaki, okoli 17 stopinj cezija. Nato smo se razdelili v skupine po štiri. Učiteljica Simona, nam je dala navodilo, da naj izdelamo mozaike morskih živali iz kamnov, ki jih najdemo na plaži. Na koncu smo si mozaike ogledali. Bili so zelo lepi. Ko smo končali, smo odšli v hotel.
Maša Cizej 4. a, Nika Bokal 4. a in Beti Reberšek 4. a

Plavanje
Na bazenu so nas razdelili v tri skupine (najboljša, srednja in slabša). Najboljšo je vodila Klavdija Kropec, srednjo sta vodili Jasna ali Suzana in najslabšo Maja Jerman.
Plavali smo v velikem, globokem in slanem bazenu. Poleg tega so bili še trije džakuziji s sladko vodo in dva manjša bazena. V enem je bil košarkaškii koš in slap, tam smo se zelo radi igrali. V drugem pa je bila sladka voda in na sredini velik džakuzi. Na bazenu je bil tudi tobogan, po katerem smo se z veseljem spuščali, stranišča, tuši, garderoba, ležalniki prostor, kjer smo lahko pojedli malico.
Luka Pečovnik 4. a, Sven Kos 4. b, David Lukman 4. b

Pouk
Pouk nas je imela gospa Simona. Ogledali smo si ogrodja različnih morskih živali. Velikokrat smo gledali skozi električno lupo. Skozi njo smo si ogledali ogrodja morskih praživali v pesku in grobo mleto sol. Okušali smo sol sečoveljskih solin, kameno sol in sol, ki smo imeli v hotelu. Ugotovili smo, da imajo različni okus. Vsak dan smo pisali tudi dnevnik, kjer smo opisali, kaj zanimivega se nam je zgodilo tisti dan. Domov smo pisali razglednice.
V sredo nam je prišla predavat gospa iz Škocjanskega zatoka. Veliko nam je povedala o mokrišču in o pticah, ki tam živijo. Bilo je zelo zanimivo in poučno.
Učiteljica nam je v četrtek prebrala tudi eko zgodbo.
Reševali smo različne učne liste, pogovarjali smo se o življenju ob morju in v njem, v zvezek smo risali morske rastline in živali.
Nejc Novak 4. a, Val Radulj 4. a, Tinej Pikl 4. a

Obroki v Žusterni
V ponedeljek, 3. 4. 2017, smo imeli za kosilo cvetačno juho, meso, ki je bilo mehko, polento, solato in mini pecivo. Pili smo sok. Za večerjo so bili makaroni z mesno omako.
V torek, 4. 4. 2017, smo za zajtrk dobili kruh, med in maslo. Pili smo lahko čaj, mleko ali kakav. Za kosilo smo si privoščili govejo juho, štruklje, zrezek in brokoli. Za večerjo je bila polenta z omako. Za sladico pa je bil jabolčni zavitek.
V sredo, 5. 4. 2017, smo imeli za zajtrk rogljičke. Pili smo lahko čaj, mleko ali kakav. Za kosilo smo imeli gobovo juho, krompir, meso, zelenjavo in solato.Za večerjo smo si privoščili pomfrit in meso. Za sladico pa so bile princeske.
V četrtek, 6. 4. 2017, smo za imeli zajtrk Viki kremo in kruh. Pili smo mleko, čaj in kakav. Za kosilo smo imeli juho, zrezek, omako in kus kus.
Za večerjo je bila riba, krompir in mini pecivo.
Zadnji dan v petek smo imeli samopostrežno kosilo pomfrit, meso in sladico.
Za bazen smo vedno dobili tudi malico (večinoma sadje).
Hrana je bila zelo okusna in dobra.
Taja Vecej 4. b, Tjaša Bogataj 4. b, Pia Eva Gojznikar, 4. b

Izlet v Piran
Zjutraj smo zgodaj vstali in se preoblekli v sveža oblačila. Odpravili smo se na zajtrk. Nato smo peš odšli v Koper, kjer smo se vkrcali na ladjo z imenom Nova. Na njej smo opazovali slovensko obalo in se igrali družabno igro Jungle Speed. Na zgornjem delu ladje smo imeli krasen razgled na morje. Ko smo pripluli v Piran, smo odšli v Akvarij Piran, kjer smo videli morske pse, ribe, rake, jastoge, rakovice, murene, spužve, skratka veliko zanimivih morskih bitij. Sledil je vzpon nad Piran. Tam smo si ogledali obzidje in cerkev. Nato smo se vrnili na Tartinijev trg, kjer smo si lahko kupili sladoled.
Ko smo ga pojedli, smo se vrnili v pristanišče in odpluli nazaj v Koper. Bilo je zelo zanimivo.
Zala Lukman, 4. b, Gaja Miklaužič, 4. b, Edita Kreča, 4. b in Janina Kvas 4. b