Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

SREBRNO PRIZNANJE NA 33. FESTIVALU TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA

V torek, 9. 4. 2019, je v Velenju potekal 33. festival Turizmu pomaga lastna glava. Na festivalu so svoje turistične naloge predstavljali učenci desetih osnovnih šol iz celjske, savinjske in velenjske regije.

Na tem festivalu smo sodelovali tudi učenci turističnega krožka: Jana Semprimožnik, Saša Semprimožnik, Ajda Cizej, Lucija Klemen, Zala Češek, Nives Podbregar, Eva Dobrovnik, Žan Šoštar in Tjaša Marko iz 9. razreda skupaj z mentorico Katjo Brezovnik.

Letošnja tema festivala je bil Turistični spominek mojega kraja. Za festival smo izdelali turistično nalogo z naslovom Schwentnerjeva skrivnost. V naši nalogi smo predstavili turistični spominek Schwentnerjevo skrivnost. Ko smo raziskali trg, smo ugotovil, da nimamo spominka, ki bi povezoval naše lokalne znamenitosti: Lavoslava Schwentnerja, med in čebelarje ter hmelj kot značilnost spodnje Savinjske doline. Napisali smo legendo o Lavoslavu Schwentnerju, ki gre takole: V starih časih so na Vranskem starši trdo delali za svoje preživetje, otroci pa so se ob dolgih popoldnevih družili, opazovali naravo in se igrali ob manjšem jezeru. Eden izmed otrok– Lavoslav je bil  zelo navdušen nad pticami, ki so se zadrževale ob robu jezera.  Ptice so se imenovale vrane. Zanimalo ga je, zakaj se zadržujejo ob robu jezera in s čim se prehranjujejo. Ko se jim je približal, je ugotovil, da zobajo male zelene kobulice. To je bil hmelj. Malo ga je spravil v žep in ga doma porabil za kopel, ker je tako zanimivo dišal. Ko je Lavoslav odrasel, se je spominjal  prvega srečanja s hmeljem. Poklic založnika je od njega zahteval, da ima vedno čiste in mehke roke, pa tudi urejen videz, zato je poskusil hmelj in med, ki so ju imeli doma, vključiti v svoje lepotilne izdelke. Tako so mu izdelki iz medu in hmelja med  poklicno potjo pomagali pri njegovem vrhunskem delu.

Naš izdelek Schwentnerjeva skrivnost je sestavljen iz embalaže in treh izdelkov za osebno nego: vazelina za ustnice, mila in kreme za roke. Izdelke smo zapakirali v škatlo v obliki knjige.  Za to obliko smo se odločili, ker je bil Schwentner vse življenje zelo povezan s knjigo, saj je bil v svojem času (v prvi pol. 20. stol.) najbolj uspešen slovenski založnik. Embalažo smo izdelali iz naravnih in ekoloških materialov: iz  kartona in jute.

Na stojnici smo predstavili naš izdelek. Stojnico smo oblikovali v obliki čebeljega panja, v katerem so se skrivale različne zanimivosti iz življenja Lavoslava Schwentnerja. Po predstavitvi je sledil kviz, vmes pa so se učenci medsebojno družili, kjer so ob spremljavi melodij iz kitare, citer in harfe peli, plesali in rajali. Podeljena so bila srebrna in dve zlati priznanji. Srebrno priznanje je osvojila tudi naša turistična naloga.

Učenci, ki so na tem festivalu letos sodelovali že petič, so se izkazali s svojim znanjem, samostojnostjo in vztrajnostjo, zato jim čestitam za lep uspeh, hkrati pa jim želim, da te lastnosti obdržijo tudi v srednji šoli.

Katja Brezovnik