Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

5. maj – mednarodni dan higiene rok: “Ohranimo življenja – očistimo roke”

Higiena rok  je postala nepogrešljiv del našega vsakdana, postala je dejanje, ki rešuje življenja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pozivajo k skrbni in temeljiti higieni rok.

Ker s svojimi rokami lahko prenašamo povzročitelje različnih bolezni (z dotikanjem svojega telesa, predvsem ust, nosu ali oči, povzročitelje bolezni vnesemo v telo) je možnost okužbe velika.

Pomembno je, da se z neumitimi ali nerazkuženimi rokami ne dotikamo obraza, zlasti ne ust, nosu in oči. Z onesnaženimi rokami lahko prenašamo povzročitelje bolezni tudi na druge osebe ter predmete in površine, ki se jih dotikamo.

Umivanje rok je najpomembnejši higienski ukrep, ki ga ne smemo nadomeščati samo z razkuževanjem. Razkuževanje rok ne sme postati navada namesto umivanja rok.

Postopek pravilnega umivanja rok

Pred umivanjem roke pod tekočo vodo najprej zmočimo in šele nato namilimo. Pomembno je, da so umiti vsi predeli rok (dlani, prsti, prostori med prsti, hrbtišče rok, konice prstov, palca, pod nohti, zapestja). Pipo zapremo s komolcem ali papirnato brisačo in ne z golo umito roko, še posebej če nismo doma. Če roke niso vidno umazane ali pa nimamo možnosti za umivanje rok pod tekočo vodo z milom, lahko umivanje rok nadomestimo tudi z razkuževanjem.

Več si lahko preberete tukaj: https://www.nijz.si/sl/5-maj-mednarodni-dan-higiene-rok-ohranimo-zivljenja-ocistimo-roke

Anita Zupanc, svetovalna delavka