Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

EKO OBISK V 4. A IN 4. B

V sredo, 11. 3. 2020, smo imeli učenci 4. a in 4. b prav poseben obisk. Obiskala sta nas gospa Eva Ančik-Lipovž, mamica učenca 4.a,  Ota, in gospod Gregor Cerar, ki je nacionalni koordinator Ekošole.

Na obisk smo se pripravili. Prebrali smo slikanico Greta in velikani, ki nam jo je posodil Oto. Pri pouku smo se ukvarjali z ekologijo, z ravnanjem z odpadki in ob učenju so se nam odpirala zanimiva vprašanja. Zbirali smo tudi tetrapak embalažo.

V sredo, smo preživeli s dve zanimivi uri, saj sta nam gospa Eva in gospod Gregor predstavila pomen ločenega zbiranja odpadkov in nas seznanila z odgovornim ravnanjem z odpadki. Ali ste vedeli, da v zabojnik z embalažo, sodi le embalaža in noben plastičen odpadek, npr. neuporaben flomaster, plastični del spinerja ipd.?

Gospa Eva nam je pokazala dva nadvse poučna filma, ki sta nas opozorila, da vse, kar naredimo naravi, nam ona vrne. Z njo smo se pogovarjali o tem, kaj sploh so odpadki, odpirali smo vprašanja, zakaj sploh ločeno zbiramo odpadke in kako pravilno ravnati z odpadki.

Z gospodom Gregorjem smo iz tetrapak embalaže naredili papir. Tetrapak embalažo smo najprej natrgali, nato smo jo dali v poseben mešalnik, kjer se je plastični in kovinski del embalaže ločil od kartona. Iz kartona smo nato naredili papir. Nihče izmed nas ni verjel, da bomo iz tetrapaka naredili papir.

Ste vedeli, da iz tetrapaka izdelujejo tudi papirnate robčke?

Zahvaljujemo se gospe Evi za pobudo in organizacijo dogodka, gospodu Gregorju za prikaz izdelave papirja, obema pa za vso predano znanje, ki je neprecenljivo in koristno. Vsi smo obljubili, da bomo še naprej ločevali odpadke in se trudili in  kar se da odgovorno ravnali z odpadki in pazili na našo naravo.