Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

DNEVI EVROPSKE KULTURNE DEDIŠČINE – DEKD

Zadnji teden v septembru in prvi v oktobru so namenjeni dnevom naše kulturne in naravne dediščine.

Zastonj si lahko ogledamo naše muzeje, odprejo se zbirke, kulturna društva predstavljajo razne običaje, šole organizirajo razne dogodke.

Ogledamo si lahko nepremično kulturno dediščino, za katero strokovno skrbi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, premično, ki spada pod okrilje muzejev, galerij, arhivov in knjižnic. Za nesnovno kulturno dediščino skrbita Slovenski etnografski muzej in Ministrstvo za kulturo, preko nosilcev pa zanjo skrbijo predvsem ljudje sami.

Skozi leta se predstavljajo različne teme (arheološka, stavbna, etnološka, vrtnoarhitekturna in krajinska, memorialna, tehniška, urbanistična, likovna in vizualna, arhivska in knjižnična, nesnovna in naravna dediščina). Naša šola v tem projektu, ki zajema vse evropske države, sodeluje že od leta 2014. Teme so bile Bilo je nekoč (ples in običaji ob obiranju hmelja), Praznujemo s Schwentnerjem ob njegovi 150 letnici rojstva, Cerkvena kulturna dediščina na Vranskem in Taboru (vitraži in mozaiki), Ob bistrem potoku je mlin (raziskujemo rečno življenje), Z Ivanom Cankarjem na skodelici kave (literatura), Po Schwenterjevi in Veronikini poti (turizem) in v letošnjem šolskem letu Vransko-trško naselje in Ojstriška vas (arhitektura).

Otroci našo dediščino zelo lepo sprejmejo, posebej če jo predstavljamo z zgodbami. Pri tem poskrbimo, da vso znanje prinesejo domov in s starši in starimi starši obudijo spomine, ki so del naše kulturne dediščine.

Zapisala koordinatorica Danijela Jeršič

Accessibility