Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

TEDEN PISANJA Z ROKO 2019

Brez računalniške tipkovnice si je danes težko zamišljati pisno komuniciranje. Tipkovnica omogoča enostavno, hitro in učinkovito pisanje. A vendar smo prepričani, da tipkanje ne more v celoti nadomestiti pisanja z roko. Pisanje z roko je fina motorična spretnost, neponovljiva, tako kot prstni odtis.

Strokovnjaki opozarjajo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pisanju s tipkovnico. Informacija, ki jo napišemo z roko, se v spominu zadrži dalj časa. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo tudi dolgotrajnejšo pozornost.

Šolski minister, dr. Andrej Pikalo, nas opozarja na pomen ravnovesja v pisanju s tipkovnico in pisanju z roko. Delovna mesta prihodnosti bodo bolj kot doslej povezana z ustvarjalnostjo, domišljijo, komuniciranjem, čustvi, empatijo. In ker je pisanje z roko izvirna aktivnost, je to še en razlog več, zakaj ga je pomembno razvijati in ohranjati.

V letošnjem šolskem letu smo se na naši šoli tako odločili, da bomo tudi mi sodelovali v Tednu pisanja z roko 2019, ki bo od 21. do 25. januarja potekal po vsej Sloveniji. Ustanovitelji in podporniki tedna so Društvo Radi pišemo z roko, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod za šolstvo.

V tem tednu po centralni in podružnični šoli potuje Potujoči zvezek, v katerega bo prav vsak učenec z roko zapisal »To je moja pisava. Nihče drug nima take.« in se zraven podpisal. To bo zbir originalnih zapisov, saj je pisava vsakega od nas izvirna in neponovljiva. O dogajanju bomo posneli tudi kratek film.

Ves teden bo potekala nagradna igra z naslovom »Le kateri učitelj tako piše?« Na ogled bodo trije plakati, eden za razredno stopnjo, eden za predmetno stopnjo in eden za podružnično šolo. Na vsakega je osem različnih učiteljev zapisalo »To je moja pisava. Nihče drug nima take.« Naloga učencev je, da skušajo uganiti, kateri učitelji so pisali na plakate.

Mojca Zavasnik, koordinatorica Tedna pisanja z roko 2019

Filmček o tednu pisanja z roko
Utrinki: Teden pisanja z roko 2019
Accessibility
Skip to content