Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

OKTOBER JE MESEC ŠOLSKIH KNJIŽNIC

Oktober je čas, ko šolske knjižnice še posebej na široko odpremo svojo vrata in vabimo učence vanjo, saj je oktober mesec šolski knjižnic. Praznovanje šolskih knjižnic se je začelo že leta 1999, ko so knjižničarji po vsem svetu začeli praznovati svoj mednarodni dan na četrti ponedeljek v oktobru, v Sloveniji smo ga prvič praznovali 22. oktobra 2007. Ker se je praznovanju pridruževalo čedalje več držav, se je leta 2008 odbor IASL (International Association of School Librarianship) odločil, da se praznovanje razširi na cel mesec oktober.

Letošnja tema je BRANJE ZA GLOBALNI MIR IN ŽIVLJENJE V HARMONIJI. Vsi vemo, da se prav ta trenutek veliko držav po svetu sooča s hudimi razmerami. Nedvomno sta mir in življenje v harmoniji potrebna vsem na svetu. Potrebno pa je tudi razmišljanje in pogovarjanje o teh temah. In k boljšemu razumevanju in podpiranju drug drugega nam gotovo pomagajo knjige in zgodbe.

Letos sem na praznovanje  meseca šolskih knjižnic povabila učence od 1. do 3. razreda ter jim pripravila kratko lutkovno pripovedovanje.

V skladu s ponujeno temo sem izbrala knjigo z naslovom Nevidna hiša, makedonske pisateljice Biljane Crvenkovske in ilustratorja Vaneta Kosturanova. Zgodba govori o deklici begunki, ki najde uteho v nevidni hiši. V domu, ki si ga ustvari v domišljiji in ki bo z njo, kamor koli jo bo zanesla pot.

Z učenci smo spregovorili o domu, begunstvu in vojni.

Po predstavi so učenci v skupinah igrali družabne igre, spomin, bingo ter barvali kamenčke za srečo.

Na koncu smo si razdelili kamenčke za srečo in si zaželeli, da se nam nikoli ne bi bilo treba soočiti s situacijo, v kateri se je znašla deklica Kala.

Knjižničarka Katja Brezovnik

Accessibility