Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

MEDNARODNI FOLKLORNI FESTIVAL NA OŠ VRANSKO-TABOR

V ponedeljek, 12. 9. 2022, smo imeli na OŠ Vransko-Tabor to čast, da so nas obiskali folklorniki, udeleženci Mednarodnega folklornega festivala od Celja do Žalca, in sicer folklorne skupine iz Črne gore,  Alžirije in Mehike. Učencem je vsako državo najprej predstavil g. Bojan, nato so nas folklorniki popeljali v svoje države z zgodbami, raznobarvnimi in popolnoma drugačnimi nošami, kot jih poznamo doma ter z glasbo, ob kateri ni ostal ravnodušen nihče. Folklorniki so učence tudi povabili, da so se preizkusili v alžirskem in mehiškem plesu. Spoznali so, da ni pomembna narodnost, barva kože, drugačna oblačila, drugačen – tuj jezik … glasba in ples lahko združita vse ljudi. Nato pa so se učenci od 1. do 4. razreda  naučili še dva slovenska plesa in sicer Rašplo ter Požugano. Hvala ga. ravnateljici in Občini Vransko, da sta nam omogočili to nepozabno izkušnjo.

In še vtisi učencev 3.b razreda:

Črnogorski plesalci so naredili velik stolp. Najbolj všeč mi je bila skupina iz Črne gore. Po predstavi smo se naučili tri nove plese. Kulturna prireditev mi je bila všeč (Ijan Julardžija, 3. b)

Črnogorci so mi bili všeč, ker so naredili piramido. Alžirec v rumenih oblačilih je imel zanimivo flavto. Mehiški plesalci so imeli posebne čevlje. (Vid Vrhovec, 3. b)

Črnogorci so imeli sablje. Alžirci so plesali z zavitimi palicami. V azteški zgodni je moški streljal s ptičjim perjem. Mehičani so imeli velike klobuke. (Izak Rajh, 3. b)

Najbolj všeč mi je bilo, ko so črnogorski plesalci naredili stolp (Inda Bregant, 3. b)

Najbolj všeč mi je bila skupina iz Mehike, ker so imele plesalke zelo lepe obleke in čevlje. Po prireditvi smo sem naučili plesati ples Rašplja. (Neža Lipovšek, 3. b)

Bili so mi všeč plesalci iz Alžirije, ker so imeli zanimiv ples, v katerem so se bojevali (Kristina Drobež, 3. b)

Breda Čvan

Accessibility
Skip to content