Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

ČEBELARJI ŠOLSKO LETO ZAKLJUČILI Z IZLETOM IN NOVEGA PRIČELI Z LEPO BIRO MEDU

Ob koncu preteklega šolskega leta so se mladi čebelarji, ki so skozi leto vestno obiskovali čebelarsko dejavnost, udeležili zaključnega izleta. Odpeljali smo se proti Čebelarstvu Koželj, ki se nahaja v kraju Šmarje-Sap. S čebelarstvom se ukvarjajo že 30 let. Čebelarijo s 600 panji čebel različnih tipov, imajo prevozne čebelnjake na območju Dolenjske in suhe krajine, razen medu pridelujejo še cvetni prah, propolis, matični mleček, medene napitke, čebelji vosek in izdelke iz voska.

Na domačiji nas je pričakala sladka pogostitev, kjer smo okušali med in medenjake. Ogledali smo si muzej čebelarske kulturne dediščine, v katerem so se nahajali tudi elementi lovske, obrtniške in literarne dediščine. Ogledali smo si lahko čebelarsko literaturo od leta 1700 do danes, gospod Koželj pa nam je predstavil veljake slovenskega čebelarstva, trgovce s čebelami in panjske končnice. Zbirka vseh tipov panjev, točil, čebelarskega orodja ter pripomočkov, ki so jih naši predniki uporabljali v več stoletjih, je resnično občudovanja vredna.

Izlet je učencem čebelarjem omogočilo Čebelarsko društvo Vransko, za kar se jim zahvaljujemo, poleg tega pa se za organizacijo izleta zahvaljujemo mentorju Ludviku Krajncu, ki za čebelarski podmladek na šoli skrbi že vrsto let.

Z vsemi čebelarskimi dejavnostmi bomo na Osnovni šoli Vransko-Tabor nadaljevali tudi v novem šolskem letu. Čez poletje je bilo v šolskem čebelnjaku natočenega kar 50 litrov medu, katerega bomo v mesecu septembru za malico in v novembru za Tradicionalni slovenski zajtrk ponudili šolskim in vrtčevskim otrokov. Tekom leta bomo pridno skrbeli za čebelnjak in čebele v takšni meri, da se bomo lahko z medom sladkali tudi v prihodnjem letu.

Naj medi!

Zapisala mentorica čebelarske dejavnosti Nataša Pečovnik

Accessibility
Skip to content