Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

ŠOLSKI OTROŠKI PARLAMENT 2021

V četrtek, 25. 3. 2021, je preko aplikacije Zoom potekal šolski otroški parlament. Udeležilo se ga je 15 učencev od 6. do 9. razreda. Pogovoru sta se priključili tudi ravnateljica Majda Pikl in svetovalna delavka Mira Brinar Huš. Tema letošnjega parlamenta je bila enaka lanski: Moja poklicna prihodnost.

Razpravljali smo o aktualnem vprašanju: »Kako covid razmere vplivajo na mojo odločitev za poklic?«

Učenci so bili izredno razmišljujoči, svoje mnenje so argumentirali, podajali ponazoritve, primere ter korektno upoštevali kulturo dialoga. Kljub različnim pogledom na vprašanje so se medsebojno spoštovali in sprejemali.

KLJUČNI SKLEPI RAZPRAVE:

 • V prihodnje bodo nastajali novi poklici, npr. v farmaciji, saj bo potrebno razvijati nova cepiva, zdravila, razvijali se bodo novi oddelki za viruse, laboratoriji …
 • Marsikdo se ne bo odločil za poklic v zdravstvu, ker so zdravstveni delavci v tem času preobremenjeni, nosijo zaščitno obleko …
 • V prihodnje se bo spremenilo delo računalničarjev, programerjev, računovodij, saj bodo lahko delali od doma in si ustvarjali svoj urnik dela.
 • Oblikovali se bodo poklici, kjer bo manj stikov in manj možnosti za okužbo.
 • Manj bo odločitev za poklic trgovca, ker morajo ves čas nositi maske in skrbeti za razdaljo.
 • Kdor ni prepričan vase, je negotov in ga je virus »vrgel s tira«, bo bolj podvržen k temu, da si bo glede poklicne odločitve premislil.
 • Učenci se bodo odločili za lažjo srednjo šolo, ker bo delo na daljavo zato lažje in manj stresno.
 • V prihodnje se bodo poklici prilagodili razmeram, npr. gostinci – dostava hrane, razvilo se bo več manjših podjetij, ker bodo posamezniki iskali rešitve za preživetje.
 • Manj se jih bo odločilo za učiteljski poklic, saj so sedaj videli, koliko dela imajo.
 • Želje naših devetošolcev se, kljub razmeram, niso spremenile.
 • Delo od doma ima pluse in minuse.
 • Nastajajo nove možnosti za nove poklice.
 • Ne glede na okoliščine je pomembno, da se za poklic odločamo na podlagi naših želja, kar imamo radi, kar nam govori srce. Vsako delo je častno, če ga delaš z veseljem, odgovornostjo. Ne smemo obupati, pomembno je vztrajati!
 • Zavedati se moramo vseživljenjskega učenja.
 • Ne smemo biti sebični, stopiti moramo skupaj!

Nika Homšak Godler, 9. a, o aktualni temi:

»Menim, da covid trenutno vpliva na naš vsakdan (nošenje mask, razdalja, prepovedano zbiranje večjih množic ipd.), vendar ima pri naši poklicni poti in karierni orientaciji vpliv le pri poklicih v zdravstvu. Tudi pri teh drži, da če je želja po poklicu v zdravstvu dovolj velika, covid nima bistvene vloge. Ljudje bi se morali po mojem mnenju o karieri odločati predvsem s srcem in delati, kar nas res zanima in veseli, zato virus pri poklicni poti ne bi smel imeti vpliva.«

Jan Kropec, 6. a, o parlamentu:

»Na parlamentu je bilo veliko različnih mnenj. Z večino sem se strinjal, bila pa so nekatera precej nepremišljena. Vsak je imel svoje izvirno mnenje, videle so se tudi starostne razlike. Občasno so se pojavila nesoglasja in dileme, tam so nam pomagali socialni delavci. Bilo je super. Vsak je imel možnost izraziti svoje mnenje. Vse je bilo zelo zanimivo, zato bom še večkrat predlagal udeležbo ljudem, ki imajo svoje mnenje pa ne vedo kje ga izraziti. Bile so tudi spodbudne besede.«

Ob zaključku smo izpeljali volitve predstavnika na regijskem otroškem parlamentu.

Na regijskem otroškem parlamentu, ki bo 8. 4. 2021, bo našo šolo zastopala Nika Homšak Godler iz 9. a.

Mentorica OP: Darja Korpnik

Accessibility
Skip to content