Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

SPOŠTOVANI STARŠI, DRAGI UČENCI, UČITELJI! Krepko smo že zakorakali v novo šolsko leto …

Krepko smo že zakorakali v novo šolsko leto, ki nas je v prvih dneh obdarilo s soncem in upanjem, da se lanski način šolanja ne bo ponovil. A kar koli se bo že zgodilo, vsemu bomo kos. S sodelovanjem, strpnostjo in z razumevanjem bomo zmogli vse.

Počitnice so se končale in upam, da ste jih lepo preživeli, se veliko igrali in si odpočili po lanskem napornem šolskem letu ter doživeli veliko nepozabnih dogodivščin.

Našim učencem in vašim otrokom želim, da bodo v novem šolskem letu izvedeli veliko novega, zanimivega in koristnega. Prepričana sem, da smo in ste v času počitnic mnogi spoznali, da je prijateljstvo lahko trdnejše in odnos z vrstniki boljši, če smo skupaj v živo in neposredno, brez Facebooka in pošiljanja e-sporočil. Ta izkušnja naj bo popotnica, da so neposredni odnosi in pogled v oči pristnejši kot pa navezovanje virtualnih stikov.

Na pragu novega šolskega leta smo vsi polni upanja in novih načrtov. Tudi letos si želim ustvarjalnega sodelovanja z učenci in s starši, zato od učencev pričakujem, da bodo kreativni, sodelovalni in da si bodo pomagali med seboj. 

Skupaj z učitelji bomo poskrbeli, da  bo naš osnovni program obogaten s številnimi kulturnimi, športnimi in tehničnimi dejavnostmi. Takimi, ki jih imajo radi predvsem otroci in ob katerih bodo osebnostno rastli. Tudi letošnje šolsko leto se bomo kot šola vključevali tudi v razvojne in mednarodne projekte.

V teh časih se je pokazalo, kako pomembno je medsebojno sodelovanje vseh dejavnikov v vzgojno-izobraževalnem procesu. Starši in učitelji moramo hoditi z roko v roki, kajti le na ta način bomo pripomogli, da bodo naši otroci pridobili ustrezna znanja in maksimalno razvili svoje potenciale in talente.

Naloga vseh nas je, da otrokom pustimo, da so radovedni, da pridobijo lastne izkušnje, se učijo iz svojih napak, mi pa jim moramo pri tem stati ob strani in jih usmerjati na prava pota. Nikar ne pričakujmo preveč od njih, niti ne premalo. Otroci se morajo zavedati svojih dolžnosti in jih opravljati, kajti le tako se bodo razvili v dobre, sočutne, delavne in ustvarjale osebe. V mislih pa vedno imejte misel: »Otroci so samo otroci in pustimo jim, da to tudi ostanejo.«

Za učenje in kvalitetno sodelovanje je pomembno, da se vzpostavijo medosebni odnosi, ki temeljijo na odkritosrčnosti, na veselju, ko srečamo drugo osebo, prijaznem nasmešku na ustnicah, iskrivem pogledu, namenjenem ravnateljici, tehničnemu delavcu, učencu razredne ali predmetne stopnje, staršem ali naključnim obiskovalcem. Vse to je  podlaga za uspešno učenje, pridobivanje znanja, veščin, spretnosti, navad in strategij za vseživljenjsko učenje naših učencev, zaradi katerih šole so in obstajajo.

Drage učenke in dragi učenci, bodite pozorni na povedano in upoštevajte nasvete in izkušnje starejših. Bodite delavni, skrbni in redoljubni, postavite si cilje, ki bodo nekoliko višji od vaših zmogljivosti, in trudite se zanje, saj ciljev ni moč dosegati brez dela, odgovornosti in velike angažiranosti. Pa veliko se smejte, saj je baje »smeh pol zdravja, druga polovica pa sta v tem trenutku le varna razdalja in dobra higiena.«   

Vsi skupaj se bomo zato potrudili, da bo šola varen in primeren delovni prostor, kjer otroci lahko razvijajo pozitivne medosebne odnose, ustvarjajo in se učijo drug od drugega ter skupaj z učitelji raziskujejo, iščejo nova znanja, preizkušajo nove stvari in aktivno sodelujejo pri učno-vzgojnem procesu.

V letošnjem šolskem letu je to še posebej pomembno, saj pouk zaradi ukrepov proti koroni poteka po modelu B. Upoštevati moramo priporočila, prilagoditi pogoje dela ter poskrbeti za zaščito in varnost naših otrok, hkrati pa tudi za svojo varnost in zdravje. Odgovornost je torej velika, tako na strani staršev kot na strani šole. Prosim vas, da nas pri tem podpirate, razumete in nam pomagate, kadar vas bomo zaprosili za pomoč.

Pomembno je, da bo vsak učenec, vsak zaposleni in vsak obiskovalec šole začutil, da je šola prostor za medsebojno spoštovanje, upoštevanje različnosti, za medsebojno pomoč, solidarnost, sočutje in podporo.  Za vso pomoč, podporo in razumevanje se vam že vnaprej zahvaljujem.

Prav tako se zahvaljujem vsem učiteljem in učiteljicam. Ponosna sem, da opravljate dragoceno delo, saj vedno iščete nove poti. In kar je najpomembneje, učence navajate na samostojnost in odgovornost pri pridobivanju novih znanj, spretnosti in oblikovanju stališč.

Prav pa je, da se vsi skupaj zavedamo, da je vsak otrok individuum zase. Potrebno je, da  spoštujemo njihove posebnosti in iščemo v njih tisto dobro, najboljše. In če verjamemo v to, bomo dobro vedno tudi našli.

Spoštovani odrasli, učitelji in starši, bodimo  učencem v oporo in v zgled. Ne zahtevajmo od njih nečesa, česar sami ne počnemo. Medsebojno spoštovanje in  zaupanje se gradi na soodvisnosti, doslednosti, skrbnosti, spodbujanju in pomoči. 

Vsem skupaj želim, da bi nam novo šolsko leto pomenilo bogato izkušnjo.

Želim vam ustvarjalno, vedoželjno, uspehov polno novo šolsko leto.

Accessibility
Skip to content