Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

ŠOLSKI OTROŠKI PARLAMENT

V četrtek, 10.3.2022, in v petek, 11. 3. 2022, sta, na Osnovni šoli Vransko in Podružnični šoli Tabor, potekala Šolska otroška parlamenta. Razprave sta se udeležila po 2 predstavnika od 5. do 9. razreda. V letošnjem letu je tema parlamenta enaka lanskoletni, in sicer Moja poklicna prihodnost. Učenci so razmišljali o njihovi prihodnosti, kje se vidijo čez 10 let in kdo oz. kaj bo takrat vplival na njihov uspeh.

Učenci so bili razmišljujoči. Svoje misli so podprli s tehtnimi argumenti. Iskali so primere za svoje ideje in svoje nestrinjanje izrazili na spoštljiv način.

Spodbudno je, da učenci glede prihodnosti nimajo prevelikih skrbi. Menijo, da bodo za svoj uspeh večinoma najbolj odgovorni sami. V kolikor bodo na šolskem področju uspešni, predvidevajo, da bodo imeli dobre službe. Strinjajo se, da je potrebno biti v življenju vztrajen, se truditi, ne obupati. Menijo, da jih do cilja lahko pripelje več poti.

V prihodnosti se bo tehnologija razvijala naprej, za kar bodo potrebna nova znanja in veščine, ki jih morda danes še ne poznamo in se jih še ne učimo. Prav tako se bodo izoblikovali novi poklici. Uspeh v prihodnosti bo odvisen tudi od finančne podpore okolice in države v kateri živimo. Nekoliko smo se v pogovoru dotaknili tudi razmer v svetu, vojni v Ukrajini. Učenci so izrazili deljena mnenja, glede razmer so negotovi in težko predvidevajo prihodnost.

V prihodnjem šolskem letu si želijo pogovorov na temo nevarnosti na spletu in preživetja v naravi.

Ob zaključku šolskega parlamenta smo na obeh lokacijah izvedli tajne volitve. S svojimi mnenji in spretnostjo v komunikaciji sta učence prepričala Vanja Šlogar iz 6.b razreda in Matevž Kovačič iz 8.c razreda. Izvoljena učenca bosta našo šolo predstavljala na regijskem otroškem parlamentu.

Vsem učencem se zahvaljujem za izmenjavo mnenj in zanimivo razpravo, Vanji in Matevžu pa iskreno čestitam in na regijskem parlamentu želim obilo energije in kreativnosti v mišljenju.

Mentorica otroškega parlamenta: Darja Korpnik

Accessibility
Skip to content