Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

Na OŠ Vransko-Tabor obeležili Dan Zemlje in 2. Slovenski dan brez zavržene hrane

Dan Zemlje je letni dogodek, ki se praznuje 22. aprila in ko se odvijajo dogodki za osveščanje glede varovanja okolja na Zemlji, 24. aprila pa drugič obeležujemo Slovenski dan brez zavržene hrane. Z njim želimo slehernega posameznika spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane.

Povprečen Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi, od približno 143 tisoč ton hrane, kolikor je v Sloveniji skupno pristane med odpadki, pa je skoraj 40 odstotkov še užitnega dela. Podatki kažejo, da so gospodinjstva odgovorna za nastanek polovice vse zavržene hrane v Sloveniji. Ker z odgovornejšim ravnanjem lahko te številke hitro zmanjšamo, je program Ekošola s podporo Lidla Slovenija pred šestimi leti začel izvajati projekt Hrana ni za tjavendan. Njegov namen je otroke, mladostnike, starše in učitelje ozavestiti o količini zavržene hrane ter jim ponuditi orodja za reševanje problematike v njihovem vrtcu, šoli in doma. Zavržena hrana je danes eden večjih globalnih izzivov, ki se je mnogi ne zavedajo, a s sabo nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Zavržena hrana namreč izjemno negativno vpliva na naše okolje, saj z razgradnjo organskih odpadkov nastaja toplogredni plin metan, ki v primerjavi z ogljikovim dioksidom še intenzivneje vpliva na globalno segrevanje.

V okviru zgoraj omenjenih datumov smo na šoli izvajali številne aktivnosti. V tem tednu je na šoli potekala zbiralna akcija odpadnega papirja, na šolskem vrtu smo v zeliščno gredo zasadili medovite rastline, otvorili smo prenovljen šolski EKO KOTIČEK, ki je namenjen ločenemu zbiranju zamaškov, izrabljenih tonerjev, kartuš ter baterij, učence pa sva koordinatorici programa EKOŠOLA s kratko učno vsebino spodbudili k razmišljanju, da je odgovornost za BOLJŠI SVET V NJIHOVIH ROKAH.

Pripravila eko koordinatorica Nataša Pečovnik

Accessibility
Skip to content