Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

UČENCI OSNOVNE ŠOLE VRANSKO-TABOR SO SE UDELEŽILI 37. TABORA MLADIH PLANINCEV DOVJE 2022

Minulo šolsko leto je bilo za mlade planince zelo plodno. Poleg organiziranih pohodov po programu in vrhunskih uvrstitev na Slovenskem planinskem orientacijskem tekmovanju 2022 (SPOT), smo se udeležili tudi poletnega planinskega tabora, organiziranega skupaj s planinskimi društvi iz Savinjskega meddruštvenega odbora, ki je potekal za učence s POŠ Tabor od 13. 8. do 20. 8. 2022. Skupaj so se družili osnovnošolski planinci iz PD Rečica ob Savinji, PD Šoštanj, PD Tabor in PD Velenje.

Za učence matične šole Vransko je tabor  potekal od 9. 7. do 16. 7. 2022, skupaj s člani  PD Braslovče, PD Poljčane, PD Dobrovlje in s PD Vransko.

Taborili smo v vojaških šotorih nad vasjo Dovje pri Mojstrani, kjer smo se v lepih jutrih zbujali s pogledom na Triglav in na skupino vršacev okoli njega. Dopoldanski pohodni program se je izvajal v dveh starostnih skupinah, glede na sposobnosti mladih udeležencev. Hodili smo na zanimive planinske ture po hribih med Karavankami in Julijskimi Alpami, obiskali znane slapove in prelepe doline. Popoldne smo se učili v planinski šoli različna znanja in planinskih veščin, igrali različne športne in družabne igre, se zabavali, sodelovali v različnih dnevnih zadolžitvah in aktivnostih, kopali v bazenu ter preživeli večere ob tabornem ognju in petju.

Planinski pozdrav in nasvidenje do naslednjega tabora.

Stanka Tominšek Kužnik, mentorica in animatorka

VTISI MLADIH PLANINCEV:

Pohod na Dovško Babo, 1891 m

Zjutraj smo se kmalu zbudili. Hitro smo si spakirali nahrbtnike. Potrebovali smo 3 l vode. Postavili smo se v vrsto, da se smo prešteli. Iz tabora smo odšli ob 8.30. Na začetku pot ni bila strma, potem se je začela vzpenjati. Pod Dovško Babo je koča, kjer smo se odpočili. Ko smo se odpočili, smo šli proti Dovški Babi. Na Dovški Babi smo imeli malico. Dol smo šli hitreje. Nekaj časa smo hodili po makadamu. Na pomoč so nam prišli iz tabora, po nas so prišli z avtom. Bili smo zelo veseli. Hodili smo 7 ur. Imeli smo se super.

Jure Basle

Vstali smo ob 6.30. Oblekli smo se in obuli ter šli na jutranjo telovadbo. Pojedli smo zajtrk in si pospravili in pripravili opremo ter se odpravili. Hodili smo 8 ur. Imeli smo šluk pavze, da smo pili. Jaz sem bil lačen in sem komaj čakal, da pridem do vrha. Prišel sem do vrha in dobili smo hrano. To je bila moja najboljša pašteta v življenju. Vračanje ni bilo tako naporno, kot vzpon. Prišli smo nazaj in za kosilo jedli čufte.

Jure Maček

Dan v Planici

Avtobus nas je pripeljal do Planice. Od tam naprej smo šli peš. Pot je trajala 45 minut in prišli smo do Tamarja. Pri koči smo jedli malico. Odpravili smo se proti avtobusu. Videli smo tek na smučeh. Z avtobusom smo se odpravili domov.

Tian Krajnc

 Pohod do slapu Peričnik

V sredo, 17. 9. 2022, smo odšli na pohod na slap Peričnik. Ko smo bili pripravljeni, smo odšli. Pot je bila zelo zahtevna in strma, ko smo le imeli malico. Bila je zelo okusna. Po malici smo se vračali nazaj proti taboru. Bili smo zelo izmučeni. Za kosilo smo imeli špagete. Bilo je zelo okusno.

Jurij Juhart, Oskar Božič, Enej Stanko, Ema Veniger

Kaj se je dogajalo v planinskem taboru?

Prišli smo v poletju, ko je bilo vroče. Šli smo v vsak šotor in ga poimenovali, ga uredili za spanje in dobili navodila. Po navadi smo prižgali ogenj in se ob njem pogovarjali. Vsak dan smo nekam šli, tja in tam. Le malo kateri je prinesel knjigo, bral pa še manj. Med njimi sem bil jaz, saj imam zelo rad knjige. Kosila so zelo dobra, po njih pa se igramo družabne igre. Spanje je zelo udobno, zato se pridružiš zanimivemu, pustolovskemu svetu v planinskem taboru.

Jurij Lesjak

 Razložili vam bomo, kaj se dogaja v taboru. Vsak dan se zbudimo ob pol sedmih. Nato si oblečemo oblačila in gremo na jutranjo telovadbo. Po jutranji telovadbi pa se odpravimo na dober zajtrk. Po zajtrku gremo na pohod. Po pohodu nas čaka kosilo. Ko pojemo kosilo, smo prosti. V prostem času se igramo nogomet, odbojko in še druge športe. Ko moramo iti na WC, gremo v DIXI, ki ne dišijo preveč. Ko je konec odmora, gremo v planinsko šolo. Po planinski šoli smo še malo prosti in potem se pripravljamo na ogenj. Po ognju si gremo umit zobe in nato gremo spat. Tako poteka naš planinski tabor.

Vito Božič, Maks, Matej, Luka, Ben

Ob ognju

Skoraj vsak dan zvečer zakurimo ogenj in se grejemo. Enkrat pa smo na ognju tudi pekli hrenovke. Taki večeri so mi res všeč. Proti koncu ognja zapojemo pesem in gremo spat.

Vita Cakič

Predpriprava za prvi  pohod na Triglav, nedelja 14. 8. 2022

Zjutraj smo vstali in si pospravili šotore. Za zajtrk so bili kosmiči. Razdelili smo se v dve skupini. V prvi smo bili planinci, ki smo želeli iti na Triglav in v drugi mlajši planinci, ki niso želeli na Triglav. Člani prve skupine smo šli vadit plezanje. Kosilo smo imeli ob vrnitvi. Sledila je planinska šola. Obiskal nas je lovec, ki nam je povedal nekaj stvari o lovstvu in o Triglavskem narodnem parku. Za večerjo smo jedli perutničke in hrenovke. Zvečer smo peli pesmi ob tabornem ognju in odšli spat.

Martin Juhart

Ko smo vstali, smo hitro odšli na jutranjo telovadbo, da smo se prilagodili nizkim jutranjim temperaturam zraka. Nato smo odšli na zajtrk. Potem smo si starejša skupina mladih planincev pripravila varovalno opremo ter se odpravila na Grančišče, kjer smo se zabavali, plezali in se pripravljali za odhod na Triglav. Ko smo se vrnili v tabor, smo čakali mlajšo skupino, ki se je vračala iz Martuljških slapov. Skupaj smo imeli kosilo. Po kosilu smo v senci pisali, risali in ustvarjali izdelke za končno glasilo. Nato nas je obiskal lovec in nam povedal nekaj o živalih, ki prebivajo v Triglavskem narodnem parku. Nato smo igrali odbojko in nogomet na igrišču. Po večerji smo ob tabornem ognju peli in se učili nove pesmi.

Jakob Juhart

Accessibility
Skip to content