Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

EKSKURZIJA V BAVARSKO PRESTOLNICO – MÜNCHEN

V začetku aprila smo se z učenci, ki obiskujejo izbirni predmet nemščino ter prizadevnimi pri geografiji, zgodovini in veseli šoli, odpravili na dvodnevno ekskurzijo v tujino. Tokrat smo izbrali nemško mesto München.

V  Nemškem muzeju, kjer  se nahaja več kot 100.000 razstavnih predmetov, smo raziskovali ladje, podmornice in pristanišča, avtomobile, jadrnice, egipčanske ladje, rudnike ter spoznali čudeže kemije in fizike, se seznanili s steklarstvom, nakitom, glasbo in astronomijo.

Za učence najbolj zanimiv je bil ogled nogometnega stadiona Allianz Arena. Z vodnikom smo se sprehodili po notranjosti, videli osrednji prostor, slačilnico, tunel, konferenčno dvorano, medijski prostor in zunanjost ter se sprehodili skozi muzej. Pot smo nadaljevali do Olimpijskega stadiona. Povzpeli smo se na 291 m visok razgledni stolp, s katerega smo imeli lep pogled na mesto in olimpijsko vas. V prodajno razstavnem salonu tovarne BMW smo občudovali jeklene lepotce.

Drugi dan smo se podali v mestno središče. Sprehodili smo se od Karlovih vrat mimo cerkve svetega Mihaela do Marijine cerkve. Na Marijinem trgu smo se ustavili pred mestno hišo, kjer ob enajstih zaigrajo zvonovi. Sprednja stran stavbe je okrašena s kipi bavarskih kraljev in likov iz ljudskega izročila. Orjaška mehanska ura s 43 zvonovi zaigra štiri melodije, 32 figur v skoraj naravni velikosti pa prikazuje prizore iz münchenske zgodovine.  Sledila je vožnja proti Kimskemu jezeru. Z ladjico smo se zapeljali na otok »Herreninsel« in se sprehodili do ene izmed palač bavarskega kralja Ludvika II., ki močno spominja na palačo v Versaillesu pri Parizu.

»Videla in naučila sem se veliko novega.«   Tia

»Zanimiva izkušnja je bila, ko smo govorili nemško in včasih tudi angleško.«  Eva

Martina Zupan Kuserbanj

Accessibility
Skip to content