Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

CELOSTNI NARAVOSLOVNI EKO DAN NA OŠ VRANSKO-TABOR

Učitelji in učenci Osnovne šole Vransko-Tabor smo že 26 let aktivno sodelujemo v projektu EKOŠOLA, ki je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja. V sklopu tega programa smo tudi letos izvedli celosti EKO naravoslovni dan. Na ta dan, 24. aprila 2023, smo hkrati obeležili Svetovni dan Zemlje in Dan brez zavržene hrane. Ker smo ugotovili, da na šoli zavržemo ogromno hrane, tako pri malici kot pri kosilu, želimo učence ozaveščati in spodbuditi k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane tako v šoli kot doma. Kaj lahko storimo? Ostanke sveže zelenjave lahko kompostiramo, pripravljeno hrano lahko pojemo kasneje ali naslednji dan. Kupujemo na bližnjih kmetijah, v trgovini pa kupimo samo to, kar zares potrebujemo. Naredimo red v hladilniku, porabimo živila, ki jih že imamo ali pa odvečno hrano podelimo. Hrane vzamemo le toliko, kolikor bomo pojedli… Vsak lahko prispeva k zmanjšanju zavržene hrane in skupaj lahko ustvarimo boljši svet.

Osrednja tema letošnjega naravoslovnega dne je bila GOZD. Gozdovi so naravna dobrina, ki jo moramo ceniti in varovati za prihodnje rodove. So »pljuča našega planeta«, zato imajo izjemen vpliv na naša življenja. Otrokom lahko gozd predstavimo na različne načine ter jih pogosto odpeljemo v gozd, da se učijo na osnovi spoznavanja, raziskovanja, opazovanja in lastnih izkušenj. Učenci so skupaj z razredniki na različne načine preučevali gozd; funkcije gozda, povezanost gozda in vode, gozdne mite, ustvarjalnost v gozdu, izdelava papirja, gozd in podnebje, biotsko raznovrstnost v gozdu, odpadki v gozdu, doživljanje gozda z vsemi čutili. Poleg gozdnih tem pa so se učenci lotili še električnega kroga in potovanja elektrike, trajnostne mobilnosti in pot mleka od kmetije do kozarca. Vse dejavnosti, plakate, posnetke, predstavitve in izdelke so učenci predstavili na zaključni prireditvi.

Osnovno načelo delovanja programa Ekošola in z njim povezanih dejavnosti na naši šoli je, da bodo otroci v prihodnosti odgovorno vplivali in sprejemali pomembne odločitve na vseh ravneh našega življenja. Skozi dejavnosti v programu postajajo ambasadorji za uresničevanje trajnostnega razvoja ter vplivajo tudi na obnašanje odraslih ter spreminjajo njihove vzorce ravnanja.

Zapisala: Nataša Pečovnik, koordinatorica programa Ekošola na OŠ Vransko-Tabor

Accessibility