Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

Četrtošolci na Festivalu FLL Raziskovalci v Trbovljah

V soboto, 27. 5. 2023, je v Katapultu Trbovlje potekal festival FIRST LEGO Liga Raziskovalci. Na festivalu sta sodelovali dve ekipi četrtošolcev iz Osnovne šole Vransko-Tabor, RoboVrani jr. z mentorico Polono Vodičar in Taborski FLL-jevci z mentorico Simono Jan. 

Ekipo RoboVrani jr. so sestavljali Tim Adlešič, Aleks Bogataj, Timotej Farčnik, Val Klančnik, Jakob Novak, Žan Stojaković in Vsevolod Oranskii. RoboVrananom jr. sta na pripravah pomoč priskočila starejša tutorja Tjaž Bogataj in Oto Lipovž Ančik, ki imata izkušnje s podobnih festivalov, svoje znanje pa sta delila tudi med mlajše učence.

Člani ekipe Taborski FLL-jevci so bili Maruša Goršak, Nik Krivec, Ema Veniger, Taj Bračko, Aljaž Basle in Jure Basle.

Festival je namenjen učencem od 6 do 10 let. Festival nima tekmovalnega značaja, je pa vsekakor multidisciplinaren, zabaven in poln izkustvenega učenja. Letošnji izziv je nosil naslov Super E. Učenci so skozi celo leto spoznavali elektriko, lastnosti elektrike, obnovljive in neobnovljive vire elektrike, gradili električne kroge, razmišljali o izboljšavah in na koncu zgradili model, v katerem so predlagali izboljšave za svoj domači kraj. Pri sestavljanju modela so morali uporabiti preprosto orodje LEGO WeDo ali Spike Essential, ki jim omogoča, da se z uporabo enega od teh naučijo glavnih prvin programiranja, kar potem prenesejo v vsakdanje življenje. Skozi proces dela se učenci naučijo marsikaj o timskem delu, čudežih znanosti in tehnologije in zelo pomembnih vrednotah – sodelovanju, spoštovanju, deljenju znanja in kritičnem mišljenju.

Na festival je prišel vse prisotne pozdravit tudi dr. Jure Knez, ki je soustanovitelj in večinski lastnik mednarodnega podjetja DEWESOFT. Glavna misel njegovega nagovora je bila:  Točno tega si želimo – mladi, ki ustvarjajo. Mladi, ki razvijajo svoje sposobnosti in znanja. Mladi, ki se že sedaj učijo pomena povezovanja, sodelovanja in iskanja podpornih okolij. Bravo! Prav iz takih nastajajo bodoči Akrobati. Morda bo kdo izmed njih ustvarjal tudi pri nas, v Mestu Akrobatov.

Na festivalu je sodelovalo 28 ekip iz celotne Slovenije, v sam program pa je vključenih 80 šol iz Slovenije. Vsaka ekipa je imela svoj razstavni prostor, kjer je s plakatom in z modelom predstavila svoje delo. Model, program in plakat so morali učenci predstaviti tudi pred radovedneži (komisijo).

Obe ekipi sta svoje delo odlično opravili, na festivalu so pred občinstvom suvereno predstavili svoje delo in uspešno in neustrašno odgovarjali na vprašanja radovednežev. Iskrene čestitke obema ekipama.

Mentorici: Polona Vodičar in Simona Jan

Accessibility
Skip to content