Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

ŠVN v CŠOD Ajda za petošolce

Petošolci Osnovne šole Vransko-Tabor in Podružnične šole Tabor so se udeležili naravoslovne šole v naravi v idiličnem okolju CŠOD Ajda, ki se nahaja na čudoviti Libeliški Gori. Šola v naravi je potekala od 4. do 8. septembra 2023 in je bila polna raznovrstnih dejavnosti, ki so obogatile njihova znanja, povečale povezanost med učenci ter spodbudile raziskovalni duh.

Učence so spremljali Simona Jan, Mateja Jeler, Branko Šketa ter učitelji iz CŠOD Ajda, ki so skrbeli za varnost in uspešno izvedbo vseh aktivnosti. Bile so zelo poučne in zanimive za učence.

Učenci so spoznali osnove nordijske hoje in se podali na sprehod po Libeliški Gori. Ogledali so si okolico doma z dotikom avstrijske meje. Nepozaben dan so preživeli ob reki Dravi, kjer so si spekli hrenovke na odprtem ognju, ki je bila prava priložnost za druženje in ustvarjanje nepozabnih trenutkov. Predstavljen jim je bil kanuizem, kjer so se učenci naučili osnov veslanja. Kuharice doma so jim ob reki Dravi skuhale okusen golaž s krompirjem, ki so ga učenci pojedli na prostem. Pomirili so se v različnih športnih disciplinah in razvijali ekipni duh. Z ogledom muzeja v vasi Libeliče so spoznali kmečko življenje na Koroškem nekoč. Ob pokopališču so si ogledali kostnico, kar je bila res zanimiva izkušnja. Igrali so se različne družabne in socialne igre za krepitev medsebojnih odnosov. Vsak dan so izvajali vremenske meritve, kar jim je pomagalo bolje razumeti okolje. V gozdu so se preizkusili v preživetju v naravi tako, da so si zgradili svoj bivak in zakurili ogenj s pomočjo kresila. 

Spretnost so razvijali tudi pri lokostrelstvu, plezanju po umetni steni ter izdelovanju vozlov. V gozdu so nastavili pasti za talne živali in raziskovali prst.

Vsak dan so si samostojno urejali sobe in na koncu so učenci najbolj urejenih sob dobili priznanja.

Zadnji večer šole v naravi je bil prav tako poseben. Učenci so zakurili ogenj in si spekli jabolka, kar je bila prava pika na i prijetnemu tednu raziskovanja in učenja v naravi.

Učenci so se vrnili domov z dragocenimi izkušnjami. Šola v naravi je bila odlična priložnost za povezovanje z naravo in razvijanje različnih veščin ter za pridobivanje znanja zunaj šolskih klopi. Kot pravijo: »Narava je najboljša učiteljica!«

Zapisala:

Simona Jan

V šoli v naravi me nič ne ustavi

Od ponedeljka do petka na Libeliški Gori smo prebivali,

petošolci skupaj nasmejani smo zelo uživali.

Veliko smo športali in takrat smo vsi zardeli.

Prvi dan na poti policist nas je ustavil,

drugi dan smo po Dravi, s kanuji, proti Avstrijski meji veslali,

tretji dan so nas ose pikale,

ker smo stopili na njihove domove,

četrti dan ogenj ni gorel,

peti dan smo šli in veseli smo bili.

Le jaz se ne ustavljam, raje se lepo imam,

vendar kadar sem dežuren, v jedilnici garam.

Oskar Božič, 5. c POŠ Tabor

Accessibility
Skip to content