Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

V finalu državnega tekmovanja Mladina in gore 2024

V soboto,  20. 1. 2024,  smo se skupina Taborski sokoli s POŠ Tabor udeležili 34. državnega tekmovanja »Mladina in gore« v Šenčurju.

Naša mentorica Stanka Tominšek Kužnik nas je odpeljala na OŠ Šenčur. Med potjo smo občudovali zasneženo naravo in gore. Prispeli smo pravočasno.

Najprej smo se registrirali in rešili uganko opisa skritega gosta, ki je bil Dušan Škodič. Prijazno nas je pozdravila tudi naša občanka in vodnica PD Tabor Maja Sirše, ki je tam zaposlena in je bila članica ekipe organizatorjev.
Sledil je kulturni program, vključno s slovensko in planinsko himno. Razdelili so nam teste s 30 nalogami, ki smo jih uspešno rešili. Po okusnem kosilu smo si ogledali rove pod starim Kranjem. Bilo je zelo zanimivo, saj so nam povedali, da cel Kranj stoji na konglomeratu. Ali ste vedeli, da obstaja plavajoči kamen (lehnjak) in črna človeška ribica, ki živi v Beli krajini v okolici Črnomlja in bo preživela samo, če bomo poskrbeli, da bomo čim manj onesnaževali vodo?

Sledila je razglasitev rezultatov in naša uvrstitev v finale šestih najboljših osnovnošolskih skupin. V finale smo stopili z mešanimi občutki. Začeli smo odlično, naše število točk pa kmalu ni več naraščalo.

Spoznali smo veliko novega in delimo naše vtise:

Jaro in Timotej: »Vse nama je bilo zanimivo.«

Martin in Luka:« Zanimivo nama je bilo, ko smo bili v rovih pod Kranjem, ker sva izvedela veliko novega o stvareh, ljudeh in dogodkih iz 2. svetovne vojne in po vojnem času, za katere ne bi rekla, da obstajajo.

Ko so nam povedali, da smo se uvrstili v finale, smo bili zelo veseli, ampak hkrati tudi malo zaskrbljeni, ker nismo vedeli, kako finale poteka in kako se bo vse izšlo. Na koncu smo bili srečni za odlično 5. mesto v Sloveniji.«

Podrobne informacije si lahko preberete na: https://www.pzs.si/novice.php?pid=16851.

Lepo vas pozdravljamo Taborski sokoli z mentorico:

Jaro Petrovič Poljanec, Martin Juhart, Luka Juhart, Timotej Kreča

Accessibility
Skip to content