Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

TEDEN PISANJA Z ROKO 2021

Včeraj, 18. januarja 2021, se je začel že šesti Teden pisanja z roko, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu pisanja z roko. Letos se še posebej zavedamo, da je postalo tipkanje dominanten način pisanja, tako pri mlajših kot pri starejših. Izobraževanja na daljavo brez računalnika ne bi bilo mogoče organizirati. Tudi na delovnih mestih izginja pisanje z roko. A prav to spoznanje nas opozarja, da je potrebno prepoznavati in izkoriščati prednosti obojega. Nihče nima take pisave kot vi. Pisanje z roko je fina motorična spretnost, neponovljiva, tako kot prstni odtis. Vzdržuje se z vajo, kar pomeni, da pišemo.

Strokovnjaki opozarjajo, da naši možgani bolj kompleksno delujejo pri pisanju z roko kot pisanju s tipkovnico. Pisanje z roko zagotavlja boljši spomin. Pri pisanju z roko se nam utrne več idej, ohranjamo tudi dolgotrajnejšo pozornost. Z izdelki, napisanimi z roko, izražamo spoštovanje in naklonjenost.

Tretje šolsko leto zapored smo se na naši šoli odločili, da bomo sodelovali v Tednu pisanja z roko 2021, ki v tem tednu poteka po vsej Sloveniji. Ustanovitelji in podporniki tedna so Društvo Radi pišemo z roko, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Zavod za šolstvo. Letošnji ambasadorji Tedna pisanja z roko so zdravnik Erik Brecelj, režiserka Urša Menart in kolesar Tadej Pogačar.

Letošnja osrednja tema je »Pišem pismo prijatelju«. Kot ste verjetno že opazili, na naši šoli že ves čas pouka na daljavo in tudi sicer spodbujamo pisanje z roko, reševanje različnih učnih listov v zvezke, reševanje vaj v delovnih zvezkih, oblikovanje plakatov in drugih predstavitev z roko … V tem tednu vas še posebej vabimo, da z roko napišete pismo svoji prijateljici/prijatelju in ji/mu ga pošljete, presenetite jo/ga. Če kdo v teh dneh praznuje rojstni dan, mu voščilnico napišite z roko. Napišite kakšno sporočilo za sestro, brata, mamico, očka, babico, dedija z roko in ji/mu ga dajte. Ko gredo starši po nakupih, jim z roko napišite, kaj potrebujete.

Zanimive nastale izdelke fotografirajte in jih do konca meseca januarja pošljite na elektronski naslov: mojca.zavasnik@guest.arnes.si.

Danes si ne moremo več zamišljati pisanja brez tipkanja. Ker vedno manj pišemo z roko, postaja naša pisava manj čitljiva, zato večkrat nadomeščamo pisano pisavo s tiskano. To se dogaja pri mlajših in starejših. Če hočete biti drugačni, pišite z roko. Naj pride ponovno pisanje z roko v vašo dnevno rutino!

Vse dobro vsem,

Mojca Zavasnik, koordinatorica Tedna pisanja  z roko

Accessibility
Skip to content