Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

Šola v naravi malo drugače – Naravoslovni dan (RAZISKUJEMO TLA)

Ta teden bi učenci 5. razreda šli v šolo v naravi v Libeliče. A zaradi Covida to ni bilo mogoče. Zato imamo šolo v naravi v šoli oz. od doma.

Danes (9.3.2021) smo učenci 5.b imeli naravoslovni dan: Raziskujemo prst. S sabo smo morali prinesti različne pripomočke. Najprej smo se preko zooma srečali z učiteljico Jasmino, ki nam je povedala nekaj stvari o prsti, nato pa nam je dala navodila za delo. Gospa Mateja nas je razdelila v štiri skupine. Dobili smo delovne liste in banjico, v kateri so bili pripomočki za delo. Odpravili smo se na Gorico in si najprej poiskali prostor za delo.

Prva naloga je bila opis delovnega prostora. Morali smo izmeriti temperaturo zraka. To smo storili tako, da smo termometer dvignili meter in pol nad tlemi in počakali nekaj minut. Nato smo morali z lopatko skopati dve luknji – pasti za talne živali. V  luknjo smo dali dva lončka, v enem je bilo jabolko v drugem pa kis. Z zemljo, ki nam je ostala, smo zakopali oba lončka. Nato smo čakali, da se je kaj ujelo. Medtem, ko smo čakali, smo šli na tretjo nalogo po navodilih.

Izmerit smo morali temperaturo prti. Zapisali smo kakšen vonj ima zemlja in kakšne barve je. Nato smo morali izvedeti ali je prst vlažna, mokra ali pa suha, ter kakšne velikosti kamenja so v prsti. Teksturo prsti smo izvedeli tako, da smo iz zemlje oblikovali svaljek in prstan.

Zadnja naloga je bila iskanje živali. Ko smo našli žival, smo jo morali uloviti in ugotoviti katere vrste je. Če ima 6 nog je žuželka, če jih ima 8 je pajkovec, če jih ima več kot osem je stonoga. Našli smo mravljo, strigo in kačico.

Ob 12:30 smo raziskavanju poročali gospe Jasmini preko zooma.

Dan je bil zanimiv in pester.

Tara Cestnik Ćujo, 5.b

Accessibility