Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

Kulturni dan Glasba naših src (22.6. 2020)

Verjetno se vsi strinjamo, da je za nami težko leto. Leto, ki si ga bomo zapomnili po tem, da smo se zaradi splošnega zdravja in varnosti, morali odpovedati tistemu, kar nas bistveno oblikuje kot človeška bitja – druženju.

Učiteljice in učitelji smo se zaradi tega odločili, da to šolsko leto zaključimo nekoliko drugače. Lotili smo se projekta, ki je bil popolnoma posvečen glasbi, ki kot vemo, že od nekdaj združuje ljudi.  Odkrili smo, da imamo v kolektivu OŠ Vransko – Tabor kar nekaj sodelavcev, ki so tako ali drugače povezani z glasbo. Nekateri pojejo, drugi igrajo različne inštrumente, tretji plešejo, nekateri celo ustvarjajo svojo glasbo. Vodji projekta sva si tako zadala, da posnamemo poučni film o inštrumentih, ki jih potrebujemo za nastanek glasbe, ki jo danes slišimo na spletu, radijskih postajah, poletnih zabavah itd. Filmu pa smo dodali še nekaj posebnega: zaposleni na OŠ Vransko – Tabor, ki radi prepevamo, smo v pravem studiju posneli slovensko priredbo svetovne uspešnice We are the world. Skladbi smo dali naslov To je svet. Nastal je posnetek, ki je požel navdušenje med učenci naše šole. Videti učiteljice in učitelje, ki skupaj prepevajo je bilo za marsikoga pravo presenečenje.

Namen projekta je bil gotovo dosežen. Učenke in učenci so dobili drugačen, a hkrati prvovrsten vpogled v igranje inštrumentov, njihovo zgodovino ter uporabo v popularni glasbi. Prav tako pa so videli svoje učiteljice in učitelje v nekoliko drugačni luči. Videli so ljudi, ki se poleg vestnega opravljanja svojega poklica, ukvarjajo tudi z marsičem drugim, kar jih izpopolnjuje in dela srečne. Moder človek je nekoč dejal, da je treba vzeti življenje kot igro in svet kot igrišče. Če pogledaš na stvari tako, zakaj potem ne bi igrali, plesali in prepevali?

Manja Majcen in David Zavolovšek

Accessibility
Skip to content