Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

URE PRAVLJIC MALO DRUGAČE

December je čas, ko že tradicionalno vabim mlajše učence na ure pravljic v šolsko knjižnico. Letos so te pravljice potekale malo drugače. K sodelovanju sem povabila učiteljico angleščine v 1. VIO go. Lavro Končnik Perpar in skupaj sva pripravili slovensko-angleško pravljico z naslovom Medenjaček.

Medenjaček je tradicionalna ameriška ljudska pravljica, ki je bila prvič je bila izdana v ‘St. Nicholas Magazine’ (po naše Miklavževa revija) leta 1875. Sama zgodba pozna nešteto variacij in sodi v svetovno zakladnico klasičnih pripovedk. Zgodba je preprosta. Starka naredi medenjak, ga okrasi, medenjak pa oživi in ji pobegne. Za njim se poleg starke zapodita še krava in konj.

Mi smo našega Medenjačka lovili po celi knjižnici, kar skrival se nam je in za sabo puščal drobtine. Na koncu nam je pobegnil s premeteno lisico, ki ga je za zaključek pohrustala.

Zgodba je bila drugačna, kot smo je vajeni, saj konec ni bil srečen. Vseeno pa lahko kot iz vsake dobre zgodbe potegnemo nauk, ki uči, da otroci ne smejo zaupati neznancem.

Po zgodbi so učenci ponovili angleške besede in rešili naloge, ki so bile povezane s samo zgodbo.

Katja Brezovnik

Accessibility
Skip to content