Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

TEDEN PISANJA Z ROKO 2022

»Počasi, lepo počasi pisalo po papirju drsi, nam črke ustvarja in misli umiri.«

17. januarja 2022 se začenja sedmi Teden pisanja z roko, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu pisanja z roko. V Tednu pisanja z roko 2022 sodeluje rekordnih 321 udeležencev, predvsem osnovnih in srednjih šol.

Že četrto šolsko leto zapored smo se na naši šoli odločili, da bomo sodelovali v Tednu pisanja z roko 2022, ki poteka po vsej Sloveniji. Ustanovitelji in podporniki tedna so Društvo Radi pišemo z roko, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod za šolstvo ter nekatera uspešna podjetja. Letošnji ambasadorji Tedna pisanja z roko pa so pisatelj Tadej Golob, igralka Mojca Fatur in olimpijska zmagovalka Janja Garnbret.

Letošnja osrednja tema je »Pišem z roko, ker …« Pozornost bomo namenili prednostim pisanja z roko.  Naj jih nekaj naštejemo: boljši spomin, ustvarjanje več idej, dolgotrajnejša pozornost, celovitejše delovanje možganov, izražanje spoštovanja in naklonjenosti, izboljšanje finih motoričnih spretnosti, ohranjanje možganov v dobri formi, ko smo starejši.

Kot ste verjetno že opazili, na naši šoli ves čas spodbujamo pisanje z roko, reševanje različnih učnih listov v zvezke, reševanje vaj v delovnih zvezkih, oblikovanje plakatov in drugih predstavitev z roko … V tem tednu vas še posebej vabimo, da z roko napišete pismo svoji prijateljici/prijatelju in ji/mu ga pošljete, presenetite jo/ga. Če kdo v teh dneh praznuje rojstni dan, mu voščilnico napišite z roko. Napišite kakšno sporočilo za sestro, brata, mamico, očka, babico, dedija z roko in ji/mu ga dajte. Ko gredo starši po nakupih, jim z roko napišite, kaj potrebujete.

V tem tednu bo za vse petošolce potekal tehniški dan z naslovom Kaligrafija, ki bo še posebej namenjen pisanju z roko in lepopisju. Učenci in strokovni delavci matične in podružnične šole bomo v tem Tednu oblikovali štiri plakate z našimi edinstvenimi pisavami.

Pisanje z roko je fina motorična spretnost, neponovljiva, tako kot prstni odtis. V Tednu 2022 bomo spodbujali čitljivo in tekoče pisanje z roko, četudi bomo pisali bolj počasi. Skrbno bomo oblikovali in povezovali črke. Vemo, da nekateri pišejo le še s tiskanimi črkami, a se bomo v Tednu 2022 trudili pisati s pisanimi črkami, tako malimi kot velikimi. Če hočete biti drugačni, pišite z roko! Nihče nima take pisave kot vi, zato bodite ponosni nanjo!

Vse dobro vsem, bodite zdravi,

Mojca Zavasnik, koordinatorica Tedna pisanja  z roko

Accessibility
Skip to content