Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

Erasmus+ Educating Hearts: Vacarisses, marec 2022

V marcu 2022, smo se v okviru projekta Erasmus+Educating Hearts skupaj s štirimi učenci in tri spremljevalke odpravili v Španijo. Če smo natančne v Katalonijo. Gostili so nas na osnovni šoli v kraju Vacarisses. Tema izmenjave je bila učence naučiti enakosti med spoloma, socialne, verske in kulturne strpnosti ter različnih drugih oblik socialne vključenosti. Učenci so se soočali z različnimi izzivi in igrami. Že prvi dan so pričeli z igro ‘hitri zmenki’, s pomočjo katere so v zelo kratkem času morali navezati stik s tujimi učenci. Naučili so se njihovega tradicionalnega plesa s posebnimi palicami, si ogledali kratke filme, obiskali znamenito Sveto goro Montserrat in seveda tudi glavno mesto Katalonije, Barcelono, ki ima bogato zgodovino in kulturno dediščino. Poleg Slovenije so bili na tej izmenjavi tudi Portugalci, Nemci, Turki in Poljaki. V aktivnosti pa niso bili vpeti samo učenci, tudi učitelji oz. spremljevalci otrok smo bili precej aktivni, saj smo učence spodbujali, z njimi sodelovali in poskušali razložiti zahtevnejše teme. Zadnji dan smo sodelovali na šovu talentov, na katerem smo zapeli naš ‘remix’ pesmi Oda radosti, Pink Floid – We don’t need no education in U.S.A for Africa – We are the world. Pestro in zanimivo. Domov smo se prav vsi vrnili s čudovitimi vtisi in novimi spoznanji.

Polona Jevnišek, Maja Jerman in Majda Pikl

Od 20.3.2022 do 26.3.2022 smo preživeli prekrasen teden v Španiji. Nastanjeni smo bili v hotelu. Na večini predhodnih izmenjav so bili učenci nastanjeni pri družinah, tokrat pa to zaradi korona virusa ni bilo mogoče. Vreme je bilo nasprotje od pričakovanega, saj je bilo mrzlo in je nekajkrat deževalo. Ljudje so bili prijazni, čeprav so imeli pomanjkljivo znanje angleščine. Od vseh dejavnosti mi je bil najbolj všeč talent šov in obisk gore Monserrat. Obiskali pa smo tudi Barcelono, ampak sem žal zamudil obisk zaradi bolezni. V šoli je osebje posebej za nas kuhalo kosila s tradicionalno  katalonsko hrano, v hotelu pa je bila drugačna od tiste, ki smo je navajeni. Nisem pričakoval, da bom v Španiji videl kaktuse, a so prosto rasli okrog železnice. V mestu je bilo veliko cenejše eksotično sadje kot je ananas. Imeli so tudi nasade palm.

V Španijo smo odpotovali v spremstvu treh učiteljic. Na tem potovanju sem tudi prvič letel z letalom. Bilo mi je zelo všeč, ker sem bil v dobri družbi ter sem veliko novega videl in doživel.  Rad bi še kdaj ponovil podobno potovanje, še posebej zato ker nisem videl Barcelone. 

Jan Kropec, 7.a

V nedeljo smo odleteli z Zagreba na Dunaj ter z Dunaja v Barcelono.

Prvi dan: Najprej smo v šoli dobili darilca. Nato pa smo šli na ogled šole. Šola je kar velika in pa EKO. Rekli so nam da poskušajo z uporabo računalnikom zmanjšati uporabo papirja. Popoldan smo odšli na ogled kraja  Vaccarisses. Nato pa še malo igrali namizne igre.

Drugi dan: Odšli smo v mesto v kino kjer smo si ogledali nekaj kratkih filmčkov o enakosti spolov. Odigrali smo tudi Kahoot. Nato pa nazaj v šolo kjer smo pojedli kosilo. Popoldan smo odšli na Monsserat. Na vrhu smo imeli 2 uri prostega časa. Nazaj smo šli peš.

Tretji dan: Prvo smo odšli v naravoslovni muzej. Tam smo si ogledovali vse vrste naravoslovja. Nato smo odšli peš v park Guel.        

Šli smo tudi na slavni zid. Nato pa smo šli z lokalnim avtobusom v center. Tam smo imeli nekaj prostega časa. Šel sem v trgovina FC Barcelone in na sladoled ter se malo sprehodil po mestu.

Četrti dan: Dopoldan smo imeli pouk v učilnicah ampak seveda prilagojen, popoldne oz. zvečer pa smo imeli Šov talentov, kjer so tudi učitelji pripravili izjemno točko.

Peti dan: Dopoldan je spontano nastala nogometna tekma. Nato smo imeli čas za izdelavo video o vseh dneh kaj smo počeli. Popoldan pa smo odšli z družinami gostiteljicami. Mi smo odšli v trampolin park kjer sem se imel izjemno. 

Žan Luka Klopčič, 8.b

Na izmenjavo smo se odpravili v nedeljo in sicer v Španijo Vacarisses. Izmenjava je potekala v projektu Erasmus+Éducation hearts. V celem tednu smo poiskusili nekaj tradicionalne hrane, plesali njihov ples, si ogledali Barcelono, goro Monserrat, park Guel ter se izobrazili o enakosti spolov.

Ajda Bogataj, 8.a

Letošnja izmenjava v Španiji, mi je bila zelo všeč, saj smo izvedeli veliko novega o katalonski kulturi ter enakostjo med spoloma. Spoznali smo veliko novih ljudi ter se imeli možnost spoprijateljiti z njimi. Izlet je bil ne samo zabaven ampak tudi odlična priložnost za vajo angleščine. 

Špela Kramar, 8.a

Accessibility
Skip to content