Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

ZAKLJUČNI IZLET UČENCEV 3. RAZREDA

Tri dni nazaj smo imeli učenci 3. razredov zaključno ekskurzijo. Z avtobusom in kombijem smo se odpeljali do Rogatca, kjer smo obiskali Muzej na prostem. Iz mojega razreda se je 13 učencev peljalo z avtobusom, 6 učencev pa s kombijem. Šli smo mimo Šempetra, Žalca, Celja, Šentjurja in Šmarja pri Jelšah. V Rogatcu smo najprej pojedli šolsko malico. Razdelili smo se v tri skupine in šli v delavnice. Naša prva delavnica je bila peka žulik. Gospa, ki je vodila delavnico nam je najprej razdelila testo. Potem smo šli na čebelarsko delavnico. Čebelar nam je povedal vse o življenju čebel. Izdelali smo sveče iz voska. Nazadnje smo šli na glasbeno delavnico. Izdelali smo nunalce. Na to glasbilo smo igrali pesem Dan ljubezni. Po delavnicah smo se razdelili v dve skupini. Imeli smo voden ogled muzeja. Ogledali smo si prostore in si lahko kupili spominke. Zatem smo se odpeljali v Olimje, kjer smo imeli kosilo na Jelenovem grebenu. Jaz sem jedel ocvrt sir s pomfrijem. Po kosilu smo šli na sladoled. Igrali smo se na igralih. Nekateri smo morali sedeti, ker nismo ubogali navodil in smo plezali po skalah. V trgovini smo si lahko kupili spominke in hranili smo muflone. Obiskali smo čokoladnico, kjer sem si kupil čokoladno orodje in belo-rjavo čokolado s smartisi. Na poti do čokoladnice smo šli mimo samostana, kjer je v spodnjem delu najstarejša zeliščna lekarna v Evropi. Z avtobusom smo se odpeljali do Vranskega. Na avtobusu smo nekateri učenci predstavili kraje mimo katerih smo se peljali. Jaz sem predstavil Rogatec in Celje. Na Vranskem sem se v Prekopo odpeljal s Timotejevo mamico Tanjo. Bilo je super.

Jakob NOVAK, 3.a

3. 6. 2022 smo imeli ekskurzijo. Peljali smo se z avtobusom. Šli smo mimo Šempetra, Žalca, Celja, Šentjurja, Šmarja pri Jelšah. Prispeli smo do Rogatca. Najprej smo šli do Muzeja na prostem. Tam smo pojedli šolsko malico. Šli smo v 3 delavnice. Najprej smo šli v delavnico peke žulik. Vsak si je oblikoval svojo žuliko iz testa. Naslednja delavnica je bila pri čebelarju. Tam smo naredili vsak svojo svečko iz čebeljega voska. Zadnja delavnica je bila glasbena. Vsak je izdelal svoje glasbilo, »nunalco«. Potem smo se razdelili v dve skupini. Imeli smo voden ogled muzeja. Lahko smo kupili spominke. Odpeljali smo se v Olimje in šli na Jelenov greben. Tam smo pojedli kosilo in sladoled. Potem smo šli v čokoladnico. Ko smo nakupili čokolade, smo se odpeljali na Vransko. Vrnili smo se 18.15.

Matej Grahek Ličer, 3.a

V petek, 3. 6. 2022 smo se odpeljali v Rogatec. Obiskali smo Muzej na prostem. Najprej smo pojedli malico. Nato nas je učiteljica razdelila v 3 skupine. Najprej smo pekli žulike. Potem smo na čebelarski delavnici izdelovali sveče. Nazadnje smo izdelovali glasbila, ki se jim reče nunalce. Po delavnicah smo se razdelili v dve skupini. Muzej nam je predstavila vodnica. Ko so bili ogledi končani, smo šli v trgovino s spominki. Tam so prodajali mila, obeske, piščali, lončene base, nakit,… Potem smo se peljali na Jelenov greben. Tam smo pojedli kosilo. Šli smo na sladoled. V trgovini s spominki smo lahko kupili, kar smo želeli. Šli smo na igrala. Potem smo hranili jelene s koruzo. Potem smo šli v čokoladnico. Šli smo samostana, kjer je najstarejša zeliščna lekarna v Evropi. Na avtobusu smo poslušali uganke, pravljice in predstavitve krajev učencev. Na Vransko smo se vrnili ob 18.15. Imela sem se super.

Ina Kastelic, 3.a

V petek, 3. 6. 2022 smo se odpeljali v Rogatec. Tam je Muzej na prostem. Z avtobusom se je peljalo 13 učencev našega razreda, 6 učencev pa se je peljalo s kombijem. Najprej smo se peljali v Rogatec. Šli smo mimo krajev Šempeter, Žalec, Celje, Šentjur, Šmarje pri Jelšah. V Rogatcu smo pri Muzeju na prostem najprej pojedli malico. Malo kasneje smo se razdelili v tri skupine. Najprej smo šli na peko žulik. Sledila je čebelarska delavnica. Tam smo izdelali vsak svojo svečo. Sledila je glasbena delavnica. Izdelali smo »nunalce« in na njo zaigrali dve pesmi. Vodička nas je po delavnicah razdelila v dve skupini. Predstavila nam je muzej. Po ogledu smo si lahko kupili spominke. Odpeljali smo se na Jelenov greben. Šli smo v restavracijo,  kjer smo pojedli kosilo. Po kosilu smo pojedli sladoled in šli na igrala. V trgovini smo si lahko znova kupili spominke. Potem smo hranili muflone. Potem smo šli peš do Čokoladnice. Šli smo mimo samostana, kjer je v pritličju najstarejša zeliščna lekarna V Evropi. Na avtobusu smo učenci predstavili določene kraje. S Timotejem sva brala uganke za učence. Pred šolo smo se vrnili nekaj minut čez šesto zvečer. Imel sem se zelo lepo.

Aleks Bogataj, 3.a

V petek, 3. 6. 2022 smo se s sošolci in učiteljicami odpeljali na ekskurzijo v Rogatec. Iz našega razreda se je 13 učencev peljalo z avtobusom, 6 pa s kombijem. Jaz sem bila na avtobusu. Peljali smo se mimo Šempetra, Žalca, Celja, Šentjurja, Šmarja. Ko smo prispeli v Rogatec smo najprej pojedli malico nato pa smo se razdelili v 3 skupine. V skupinah smo pekli kruh, izdelali svečke v čebelarski delavnici in izdelali glasbila v glasbeni delavnici. Vse mi je bilo všeč. Potem smo odšli na avtobus in se odpeljali na kosilo v Olimje na Jelenov greben. Kosilo je bilo dobro. Potem sem dobila še čokoladni sladoled. Fantje so brez dovoljenja odšli na visok skalnjak. Učiteljica jih je kregala. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo hranili muflone. Na koncu smo si ogledali še Čokoladnico in kupili čokolade. Domov smo prispeli ob 18.15. Bilo mi je zelo všeč.

Sofiia Oliinyk, 3.a

V petek, 3. junija 2022, smo imeli zaključno ekskurzijo.  šolo sem prišla tako kot po navadi. najprej smo si razdelili šolsko malico in se dogovorili, kdo gre na kombi in kdo na avtobus, ker je bilo na avtobusu premalo prostora za vse. Jaz sem šla na kombi. Sedela sem s prijateljico Lili. Odpelali smo se v Rogatec v muzej na prostem.

Tam smo sodelovali v treh delavnicah. v 1. delavnici smo izvedli veliko o čebelah. Čebela ne pogine, ampak se reče, da umre, ker je zelo pridna delavka.  Izdelali smo svečke iz voska. v drugi delavnici smo izdelali piščalko. Izvedeli smo nekaj stvari o ljudskih glasbilih. v tretji delavnici smo si oblikovali vsak svojo žuliko. moja je bila v obliki rogljička. Potem smo si ogledali cel muzej. Najbolj zanimivo mi je bilo v Šmitovi hiši, ker smo zvedeli veliko o življenju ljudi v starih časih: bili smo majhni, več jih je spalo v isti postelji, deklice so imele svojo sobo, dečki pa so spali na peči ali na kozolcu…  Po ogledu smo se odpeljali na Jelenov greben. Tam smo pojedli kosilo in sladoled. Nato so si v trgovinici kupili spominke. Kasneje je prišel lastnik Jelenovega grebena. tega gospoda moj ata pozna, zato sem ga pozdravila v njegovem imenu. Gospod nas je peljal do jelenov, katere smo lahko hranili s koruzo. vsi jeleni se odzovejo na klic »Pika, Piki«. Po hranjenju smo odšli mimo samostana v čokoladico. Tam so nam povedali, kako naredijo čokolado, vsak si je lahko kupil kakšno čokoladno sladkarijo. Na koncu smo se odpravili na avtobus. Sedela sem z Anejem. Poslušali smo pravljico Zaljubljeni grofič. S sošolko Neli sva prebrali zanimivosti o  kopenskih kačah. Najbolj mi je bilo všeč, ko smo hranili jelene. (Stella Vrankar, 3. b)

V petek, 3. junija 2022, smo bili smo v Rogatcu. Najprej smo si razdelili šolsko malico in se pogovorili po obnašanju na avtobusu. Nato smo odšli na avtobus, kjer sem sedela s sošolko Emo. Med vožnjo sva se igrali razne besedne igre, se pogovarjali in prepevali. Pri igri se nama je pridružila tudi Karina. V Rogatcu smo najprej malicali in se pripravili na delavnice. V prvi delavnici smo izvedeli kako so pridne čebele in si izdelali svečo iz voska. Svečke smo nato pospravili v nahrbtnike in odšli k drugi delavnici. Tam smo spoznali nekaj ljudskih glasbil in si izdelali piščal. Piščali smo tudi pospravili v nahrbtnike in odšli še k zadnji delavnici. na zadnji delavnici smo si izdelali žulike. včasih so dobili žulike samo tisti otroci, ki so bili pridni. da jih njihovi bratje ali sestre niso videli, so se morali skriti, ko so jedli svojo žuliko. Jaz sem svojo žuliko oblikovala v kito. Nazadnje smo si ogledali muzej na prostem. Videli smo staro trgovino z mešanim blagom,  kovačnico, vodnjak na čapljo, Šmitovo hišo, kozolec, hlev in svinjak. V stari trgovini mi je bila zanimiva velika stara tehnica. V Šmitovi hiši smo videli krušno peč. Izvedli smo tudi, da so fantje spali na senu, punce pa v hiši. Po ogledu smo se odpeljali na Jelenov greben. Tam smo najprej jedli kosilo. Jedla sem ocvrt zrezek, pomfrit in se posladkala s sladoledom. V trgovinici s spominki sem kupila hrano za jelene. To hrano so jeleni jedli iz mojih rok. Bilo mi je prijetno, a ni mi bilo všeč, ker sem imela slinaste roke. Ko nam je zmanjkalo hrane za jelene, smo peš odšli do čokoladnice. Hodili smo mimo samostana, ob katerem je bil lep vrt in ribnik. v čokoladnici smo izvedeli, kako se dela čokolada. V trgovini sem si kupila bonbone in čokolado za mamico in atija. Utrjeni in polni doživetij smo se peljali z avtobusom proti domu. Najbolj mi je bilo všeč, ko sem hranila jelene, ker se me niso nič bali  in se sladkala s sladoledom. (Zoja Semen, 3. b)

V petek, 3. 6. 2022, smo imeli izlet v Rogatec. Najprej smo si v razred prinesli malico. Ko je prišla učiteljica, smo se pozdravili in si jo razdelili malico. Ker na avtobusu ni bilo dovolj sedežev za vse, so se nekateri sošolci in sošolke peljali s kombijem. Jaz sem se peljala z avtobusom. Na avtobusu smo se pogovarjali.

Avtobus in kombi nas je peljal v Rogatec. Tam smo v muzeju na prostem malicali. Po malici smo imeli delavnice. Najprej smo odšli k čebelarju, kjer smo si izdelali svečo iz voska. Izvedela sem, da se matice prehranjujejo z matičnim mlečkom. Potem smo imeli glasbeno delavnico. Pogovarjali smo se o ljudskih glasbilih in si naredili enega od njih iz kanele, tankega lističa in rafije. Na izdelano piščal smo se naučili igrati. Skupaj smo zaigrali ljudsko pesem Lisička je prav zvita zver. Piščalke smo pospravili v nahrbtnike in si najprej dobro umile roke, saj smo si izdelali žuliko. Žulika je mali kruhek, katerega so si pridni otroci včasih zaslužili. Tudi mi smo si naredili vsak svojo žuliko. vsak si je oblikoval žuliko po svoje, da jo bo lahko, ko bo pečena, prepoznal. Jaz sem si naredila pletenico. Gospa je dala pripravljene žulike v pečico, mi pa smo si odšli ogledat muzej na prostem. Najprej smo šli v trgovino z mešanim blagom. Tam smo videli tehnice različnih velikosti, podkovane čevlje in različne moške in ženske spodnjice. Nato je sledil ogled kovačnice. v kovačnici smo videli razlilčno velike žeblje, klešče in peč. Zanimiv mi je bil veliki meh. Videla sem tudi zanimiv vodnjak na čapljo globok 6 metrov. Vodnjak je bil zaprt s ključavnico, da otroci ne bi padli v vodo ali da jim sosedje ne bi kradli vode. Nato smo si ogledali Šmitovo hišo. Zvedela sem, da so včasih steklene kozarce shranjevali na višje police, da jih otroci niso dosegli.  zanimivo mi je bilo,  da so fantje spali na seniku in ne v hiši. Nato smo si ogledali še hlev, svinjak in kozolec. Po ogledu smo dobili pravkar pečene žulike. To sem shranila.

Iz Rogatca smo se odpeljali na Jelenov greben, kjer smo najprej imeli kosilo. Potem smo odšli k jelenom na travnik in hranili s koruzo. Nekateri jeleni so imeli rogove, nekateri pa ne. Ko smo nahranili jelene smo odšli v čokoladnico, kjer smo dobili majhne čokoladice in zvedeli, kako se naredi čokolada. V trgovinici smo si lahko kupili kakšno čokoladico.

Utrujeni, a zadovoljni smo se s kombijem in avtobusom odpeljali na Vransko.

(Nastja Zelko Poslek, 3. b)

Naprej smo vzeli šolsko malico in odšli na avtobus. Na avtobusu sem sedel z Anejem in se pogovarjal. Ko smo prišli v Rogatec, smo najprej pojedli malico. Potem smo se pogovarjali o čebelah. Naredil sem si svečko iz voska. Nato smo imeli glasbeno delavnico. Izdelal sem si piščal. Nazadnje smo si naredili žulike. Naredil sem si štručko. Gospa Lejla je fotografirala naše žulike. sledil je ogled muzeja. Zanimivo mi je bilo v kovačnici, ker sem zvedel, kako so včasih sami izdelovali kovinske predmete. Po ogledu sem si kupila sladoled. Nato smo se odpeljali na Jelenov greben. Tam smo najprej jedli kosilo in se posladkali s sladoledom. Zanimivo mi je bilo hranjenje jelenov, ker se niso bali in so jedli koruzo iz naših rok. Na izletu mi je bilo zanimivo.  (Ajdin Hadžić, 3. b)

V petek, 3. 6. 2022, smo imeli zaključno ekskurzijo. V šoli smo si vzeli malico in se pogovorili, kako se obnaša na avtobusu. Ker je bilo premalo sedežev so nekateri odšli na kombi. Ko smo prispeli v Rogatec, smo najprej pomalicali. Nato smo imeli delavnice. Prva delavnica je bila čebelarska. Tam smo izvedeli veliko zanimivosti o matici, trotu in čebeli delavki. V drugi delavnici smo si izdelali glasbilo. Izvedeli smo veliko o ljudskih glasbil. Izdelali smo si izdelali svoje glasbilo – piščal. Naredili smo jo iz kanele, tankega papirja in vrvi. V tretji delavnici smo delali žulike z gospo Brigito. Povedala nam je, da je starih časih dobil žuliko priden otrok. ko jo je jedel, se je moral skriti, da ga niso videli drugi otroci. Iz testa sem naredila kitko in jo spela v krog. Nato smo si ogledali staro trgovino. Trgovina je imela zvonec na vratih, da so slišali kupce, ki so vstopili. Potem smo si ogledali hišo njihovega pesnika. V starih časih je bila hiša na hribu. Kasneje so jo prestavili po delih. Ugotovila sem, da se je prostor, kjer so se družili in jedli, včasih imenoval hiša. Takrat so hiše imele nizka vrata, ker so bili ljudje nižji. Nato smo si ogledali kozolec, hlev in svinjak. Videli smo tudi vodnjak, ki je bil globok 6 metrov in imel je ključavnico, da ne bi otroci padli vanj. Zdaj vodo iz vodnjaka uporabljajo za zalivanje rož. Zanimiva je bila tudi kovačnica. Tam sem videla podkve za konja in vole. Po ogledu muzeja na prostem smo se odpeljali do Jelenovega grebena, kjer  smo imeli kosilo. Po kosilu smo se posladkali s sladoledom. Nato smo odšli k jelenom. Izvedela sem, da najraje jejo koruzo. Jeleni pridejo k tebi, ko jih pokličeš: »Pika, Piki. » Nazadnje smo odšli v čokoladnico. Tam smo lahko poskusili eno čokolado. Kdo je želel več čokolade, si jo je kupil v trgovini. Nato smo odšli na avtobus. Sedela sem s Karino in se pogovarjala. Všeč mi je bilo, ko smo na avtobusu poslušali uganke, zato nama ni bilo dolgčas. Današnji dan mi je bil zelo všeč in upam, da bo še kdaj takšen dan. (Ema Remic, 3. b)

Accessibility
Skip to content