Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

EKSKURZIJA ČETRTOŠOLCEV

Četrtošolci so komaj čakali na ekskurzijo, na kateri so spoznavali in doživeli Kras, njegove značilnosti in lepote. Učenci so v prijetnem jesenskem vremenu doživeli nepozaben dan. Spremljale so jih učiteljice Danijela Jeršič, Polona Vodičar, Simona Jan in Nataša Romih. Preberite si vtise učencev 4. razreda

Ekskurzija v Predjamo in Postojno

V četrtek, 17. 11. 2022, smo imeli ekskurzijo v Postojno. Zjutraj sem se zbudil, se oblekel in se odpravil v šolo. Vzeli smo malico, se odpravili na avtobus ter se odpeljali na Vransko. Tam so se nam pridružili njihovi četrtošolci. Peljali smo se mimo Ločice pri Vranskem, Trojan in Ljubljane. Druga postojanka je bilo počivališče Lom, kjer smo pojedli malico. Med vožnjo v kraj Predjama nam je gospa Danijela prebrala legendo o vitezu Erazmu. Zdela se mi je zanima in poučna. V kraju Predjama smo si ogledali grad, ki je sestavljen iz dveh delov. Prvi je pred jamo, drugi pa v jami. Zelo je velik in vsi zidovi so debeli okoli 2 m, razen zidu na stanišču, ki je debel okoli pol metra. V drugem delu, ki je v jami, živijo netopirji. Končali smo z ogledom in se odpeljali v Postojno. Da bi nam bilo v jami lažje, smo si najprej ogledali Expo. Izvedeli smo, da v Postojnski jami ne živijo netopirji. Nato smo odšli v restavracijo na kosilo. Končno smo dočakali najboljši del ekskurzije, in sicer ogled Postojnske jame. V jamo smo se peljali z vlakcem. Ogledali smo si vseh 6 dvoran. To so črna, bela, rdeča, koncertna, plesna in špagetna dvorana. Izvedeli smo za štiri vrste kapnikov. Imenujejo se stalaktiti, stalagmiti, stebri in zavese. Pogledali smo si odraslo človeško ribico. Imeli smo srečo, saj smo lahko videli tudi mladiče. Vse mi je bilo zelo zanimivo in poučno.

Aljaž Basle, 4. c

Postojnska jama in Predjamski grad

V četrtek, 17.11. 2022 smo se odpravili na ekskurzijo v Postojnsko jamo in Predjamski grad. Oblekli smo se in pred šolo počakali avtobus. Potem smo se odpeljali na Vransko, kjer smo pobrali še naše vrstnike in vrstnice. Peljali smo se približno 1 uro. Čez nekaj časa smo prispeli do počivališča, kjer smo pojedli malico in šli na stranišče. Prispeli smo do gradu, kjer je nekoč živel vitez Erazem Predjamski. Učiteljica z Vranskega je na avtobusu prebrala zanimivo legendo viteza Erazma. Ko smo prišli do gradu, nas je tam že čakal vodič po imenu Kevin. Razložil in povedal nam je veliko stvari in zanimivosti o gradu. Odšli smo v grad, da bi se malo pogreli in poslušali. Vodič nam je povedal, da je imel grad že veliko lastnikov. Videli smo tudi netopirje. Potem smo se odpeljali v Postojnsko jamo, kjer smo si ogledali kapnike, ki nastanejo tako, da voda, ki pronica skozi prst raztaplja apnenec in kaplja naprej. Iz tega nastane kapnik, ki za rast 1 centimetra potrebuje 100 let. Ogledali smo si tudi stebre in zavese. Zavese nastanejo tam, kjer je strop postrani. Peljali smo se z vlakcem in si ogledali človeško ribico, ki lahko živi okoli 100 let. Brez hrane  pa zdrži tudi od 10 do 12 let. Če ji odpade noga, ji zraste nova nazaj. Izlet mi je bil zelo všeč in bi rad šel še kdaj.

Nik Krivec 4. c

Ekskurzija v Postojnno

V četrtek, 17. 11. 2022, smo odšli v Postojnsko jamo. V šoli smo vzeli malico. Z avtobusom smo se ustavili na počivališču Lom, kjer smo pojedli malico. Potem nas je avtobus odpeljal v Predjamo, kjer smo si ogledali Predjamski grad. Vodnik nas je peljal po različnih sobah v gradu. Pokazal nam je mučilnico, sodišče, kapelo, spalnico kaplana in spalnico pomembnih ljudi, spalnico stražarjev, kuhinjo in orožarno. Ogledali smo si tudi skalni del nad gradom, ki obdaja grad.

Po ogledu smo se odpeljali do Postojnske jame, kjer smo si najprej ogledali razstavo EXPO. Tam smo izvedeli o zgodovini in o samem nastanku jame. Po ogledu smo odšli na kosilo.

Na koncu je sledil še ogled same jame. V jami smo videli različne stalagnite, stalaktite n stebre. Videli smo različne dvorane. V jamo nas je odpeljal vlakec. V sami jami pa smo prehodili 1, 5 km poti. Na koncu smo videli človeško ribico in njene mladičke. Nato smo se z vlakcem odpeljali iz jame, odšli na avtobus, ki nas je odpeljal nazaj na Vransko.

Dan je bil zanimiv in poučen. Bil mi je zelo všeč.

Jakob Novak, 4. a

Ogled Postojnske jame in Predjamskega gradu

V četrtek, 17. 11. 2022, smo se odpravili na izlet v Postojno. Ko smo prišli pred šolo, smo počakali na avtobus. Po uri vožnje smo se ustavili na prvi postojanki, ki je bila na počivališču Lom. Tam smo pojedli šolsko malico.

Naslednji naš cilj je bil Predjamski grad, ki je bil zelo mogočen in velik. Izvedeli smo veliko o zgodovini gradu. Vodnik Kevin nas je peljal po vseh sobah, ogledali smo si tudi Erazmov skriti rov.  Po njem nismo smeli iti.

Nato smo odšli do Postojnske jame, to bil finale našega izleta. Pred vstopom smo morali pokazati vstopnice, nato pa smo se usedli na vlak. Vožnja z vlakom je bila carska. Nekje na sredi jame, smo izstopili in se peš odpravili po jami. Vodnik nas je odpeljal na ogled jame. Povedal nam je, da je jama stara 90 milijonov let, da jo je oblikovala reka Pivka. Videli smo zelo zanimive kapnike in dvorane. Ob koncu ogleda smo si ogledali še mladičke človeške ribice. Po ogledu smo sedli na vlak, ki nas je odpeljal iz jame. Nato je sledil odhod na avtobus, ki nas je pripeljal pred šolo. Tako se je zaključil naš zanimiv dan.

Žan Stojakovič, 4. a

Postojnska jama

V Sloveniji je več kot 140 jam. Postojnska jama je največja kraška jama v Sloveniji s kar 20 km podzemnih rovov. Za turizem je odprtih 5 km rovov. Leta 1872 so v jami odprli prvo železnico v kapniški jami na svetu. Del jame še vedno ni raziskan. Jamo je ustvarila reka Pivka. Največja globina jame je 115 m. Med 2. svetovno vojno so imeli Nemci ob vhodu v jamo skladišče goriva, ki so ga Partizani preko skrivnega rova uničili in povzročili ogromen požar. Kapniki ob vhodu so še danes črni od saj zaradi požara. Stalna temperatura v jami je 10°C. V jami so odkrili 115 različnih živali, med njimi tudi najbolj znano človeško ribico. Človeška ribica je dvoživka, ki živi v podzemnih vodah. Diha s pomočjo škrg, oči ima zaraščene s kožo, zato namesto vida uporablja druga čutila. Vodnik nam je pokazal zanimive kapnike kot so žaba, sladoled, kokoš, nebotičnik, biljard in Miklavž. Ogledali smo si različne jame, meni je bila zelo všeč špagetna dvorana.

Tim Adlešič, 4. a

Ekskurzija v Postojno

V četrtek, 17.11. 2022 smo se zbrali pred šolo ob 8.15. Reditelji so v šoli vzeli malico in jo dali na avtobus. Odpeljali smo se na Vransko. Tam so se nam pridružili četrtošolci iz a in b razreda. Pot nas je vodila mimo Ločice pri Vranskem, Trojan in Ljubljane. Prvi postanek smo imeli na počivališču Lom, kjer smo imeli malico. Odpeljali smo se dalje in prispeli do kraja Predjama. Ogledali smo si Predjamski grad in lipo, kje so pokopali viteza Erazma ter njegova zvesta volkova. Grad so prvič zgradili v 12. stoletju. Izvedeli smo, da je imel Erazem tudi svoj skrivni rov, po katerem je prinesel hrano, ko je bil grad zastražen. Odpeljali smo se proti Postojni. Tam smo si ogledali Expo in Postojnsko jamo. V Expu smo več izvedeli katere ­­­živali so živele in živijo v jami, katera kamnina je pomembna, da lahko rastejo kapniki, ki so stalagmiti, stalaktiti, zavese in stebri, koliko jam je v Sloveniji in kdo je prvi odkril Postojnsko jamo. V Sloveniji je okoli 14000 jam. Postojnsko jamo je prvi odkril Luka Čeč. Po ogledu Expa, smo imeli kosilo. Nato smo se z vlakcem odpeljali v Postojnsko jamo. Vodič nam je povedal, da je največji kapnik visok okoli 16 metrov in se imenuje Nebotičnik, da je najstarejši kapnik star pol milijona let ter da je jama stara približno 3 milijone let. V jami smo si ogledali šest dvoran, in sicer špagetno, črno, belo, rdečo, plesno in koncertno dvorano. Videli smo tudi človeško ribico in mladičke. Izvedeli smo tudi, da so leta 2015, ko je v Sloveniji potekal EuroBasket, košarkarji v koncertni dvorani igrali košarko. Vodič je bil zelo prijazen in nam je povedal veliko novega. Ekskurzija mi je bila zelo všeč.

Jure Basle, 4. c

Ekskurzija v Postojno

V četrtek, 17. 11. smo imeli ekskurzijo v Postojno. Ob 8.15 nas je pričakal avtobus. Odpeljali smo se na Vransko in pobrali še naše sosošolce. Najprej smo se pripeljali do Predjamskega gradu. Čez nekaj časa smo odšli še vanj. Ogledali smo si nekaj sob. V najtoplejši sobi so spali, molili in preživljali večino svojega časa. Prišli smo tudi v sobo, kjer so bili viteški oklepi in meči. Obiskali smo tudi sobo z mučilnimi napravami. Ogledali smo si tudi del gradu, ki je v jami. Notri je tudi Erazmov skrivni prehod. Z avtobusom smo se odpeljali v muzej EXPO v Postojno. Ogledali smo si, kako so ljudje preživljali čas v jamah. Sledil je ogled Postojnske jame. Vkrcali smo se na vlakec in se malo zapeljali. Ko smo izstopila z vlakca, smo si ogledali kapnike, ki imajo obliko leva, kokoši, Božička z darili in sove. Videli smo človeško ribico in njene mladičke. Ko smo prišli do vlakca, smo se z njim odpeljali do izhoda, kjer smo odšli na avtobus in se odpeljali do šole. Tako se je zaključil naš dan.

Ema Veniger, 4. c

 

Ekskurzija v Postojno

Zjutraj sem šel od doma na kombi ob 6.20. Odpeljal me je v šolo. Pred šolo smo se s sošolci igrali. Ob 8.20 je prispel avtobus. Peljali smo se do kraja Predjama. Tam smo si ogledali Predjamski grad. Videli smo veliko različnih sob. V eni smo si ogledali orožje, v drugi smo pozvonili z zvoncem in smo si zaželeli eno željo, v tretji smo dvigovali najtežji meč, srednje težki meč in najlažji meč. Sam sem lahko dvignil najtežjega z desno roko. Izvedel sem, da so raziskovalci paraznanosti iz National Geografic merili, ali v Predjamskem gradu živijo kakšni duhovi. Njihovi merilniki so ponoči nekaj zaznali. Ko smo končali z ogledom Predjamskega gradu, smo se odpeljali v kraj Postojna. Z vlakcem smo se peljali v Postojnsko jamo, zelo mi je bilo všeč. Videli smo stalagmita v obliki kokoši in v obliki Miklavža. V jami smo videli del črne jame, ki so jo kopali Hrvati. Ogledali smo si špagetno, rdečo in belo dvorano. Všeč so mi bile človeške ribice, še posebej majhne. Nazaj ven iz Postojnske jame, smo se tudi peljali z vlakcem. Pogovarjal sem se z Majem in Marušo. Prišel je čas odhoda. Na avtobusu je moj sošolec Tristan štel tovornjake.

Domov sem prišel  okoli ob18.45. Ta dan mi bo za vedno ostal v lepem spominu.

Enej Stanko, 4. c

Ekskurzija v Postojno

V četrtek, 17.11. smo imeli četrtošolci ekskurzijo v Predjamo in v Postojno. Ogledali smo si EXPO, Predjamski grad in Postojnsko jamo. Ob 8.20 zjutraj smo se odpeljali izpred šole v Taboru. Ko smo prispeli v Predjamo, smo si ogledali celoten Predjamski grad. Videli smo različne sobe, še najbolj zanimiva pa mi je bila zbirka srednjeveških orožij. Ko smo si ogledali vse prostore in znamenitosti, smo se vrnili na avtobus. Pot smo nadaljevali v Postojno, kjer smo obiskali EKSPO. Zelo je bilo zanimivo in izvedeli smo vse o preteklosti jame. Po ogledu muzeja, smo se odpravili v restavracijo Briljant. Pojedli smo kosilo, nato pa smo krenili k Postojnski jami. Na začetku smo se peljali z vlakcem, ki vodi v notranjost jame. To je bil moj najljubši del ekskurzije, saj sem videl kapnike neverjetnih oblik. Nato smo izstopili iz vlakca in si ogledali največji kapnik v jami. Videli smo veliko znamenitosti,  končno smo le prišli do človeške ribice in njenih mladičkov. Zelo sem bil vesel, da smo se tudi nazaj peljali z vlakcem. Nastopil je čas, da se vrnemo domov, zato smo odšli na avtobus. Domov smo prispeli ob 18. uri in 25 minut. Upam, da še kdaj doživim kaj takega.

Oskar Božič, 4. c

Ekskurzija v Postojno in Predjamski grad

V četrtek, 17. 11.  2022 smo imeli ekskurzijo v Postojno. Peljali smo se z avtobusom. Med potjo smo se ustavili na počivališču, kjer smo imeli malico. Nato smo prispeli do Predjamskega gradu. V gradu smo videli mučilnico, kuhinjo, spalnico ter čudoviti razgled in zvonec, s katerim smo pozvonili in si nekaj zaželeli. Potem smo šli v jamski del gradu, kjer sem videla netopirja. Z avtobusom smo se nato odpeljali do Postojnske jame, kjer smo si najprej ogledali muzej EXPO. Tam smo videli različne kamne, star vlakec ter velik 3D zemljevid, kjer nam je vodič povedal vse o površju krasa. Po kosilu, ki je bilo odlično, smo končno odšli v jamo. Na začetku smo se peljali z vlakcem. Vodič nam je razložil, da se kapnikov ne smemo dotikati, ker jih tako umažemo in postanejo črni. Tam smo videli tudi 16 metrski stalagmit Nebotičnik, ki je star okoli 150 000 let. Ker smo bili zelo pridni, smo si lahko ogledali človeške ribice, starejše in mlajše. Super daj je bil in še večkrat bi si ogledala jamo.

Ema Remic, 4. b                                                                  

Ekskurzija

V četrtek, 17.11. 2022, smo imeli ekskurzijo v Postojno in Predjamo. Najprej smo si v Predjami ogledali Predjamski grad. Videli smo grajsko kuhinjo, spalnico, grajsko jedilnico. Bili smo tudi na balkonu. Zelo zanimiva je bila mučilnica in Erazmov rov. Vodič nam je povedal, da so tisti, ki raziskujejo paranormalno prespali v gradu in ponoči slišali korake, zato je možno, da se duh viteza Erazma še sprehaja med nami. Potem smo šli v Postojno, kjer smo si ogledali razstavo EXPO. Za finale smo si ogledali Postojnsko jamo. V jamo smo se odpeljali z vlakcem. Super je bilo. V jami smo si ogledali najprej stari del, kjer smo videli najstarejši kapnik. Potem smo se sprehodili skozi špagetno, belo in rdečo dvorano. Ogledali smo si tudi kapnika, ki sta simbol Postojnske jame. Briliant je najčistejši beli kapnik. Iz jame smo odšli z vlakcem. Na avtobusu sem sedela s Tejo. Bilo je super.

Stella Vrankar, 4. b

Ekskurzija v Postojno in Predjamski grad

V četrtek, 17. 11. 2022 smo odšli z avtobusom v Postojno. Med potjo smo se ustavili na počivališču, kjer smo pojedli malico. Potem smo nadaljevali pot do Predjamskega gradu. Tam nas je vodič popeljal po gradu. Ko smo vstopili, nam je razložil, kako so včasih živeli na tem gradu   V sobi, kjer so se učili za viteza, smo lahko dvigovali meče od najlažjega do najtežjega. Nato smo se povzpeli v jamski del gradu. Vodič nam je razložil, da je imel vitez Erazem rov iz gradu in je lahko skrivoma šel po hrano, ko je bil obkoljen. Nato so nas odpeljali v Postojno. Tam smo si najprej ogledali muzej. Tu nam je vodič predstavil zgodovino Postojnske jame, kamnine, ki so tam prisotne in kraške značilnosti okolice. Nato smo vstopili v Postojnsko jamo, sedli na vlakec, ki nas je odpeljal do Velike gore. Vodič nas je opozoril na mnoge značilnosti. Na koncu smo si ogledali človeške ribice in se z vlakom odpeljali do vhoda. Vrnili smo se na Vransko, kre so nas že čakali starši.

Zoja Semen, 4. b

Accessibility
Skip to content