Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

TEDEN PISANJA Z ROKO 2023

»Mislim tiho, pišem počasi.«

V ponedeljek, 23. januarja, se začenja že osmi Teden pisanja z roko, ki je namenjen ozaveščanju o pomenu pisanja z roko. V Tednu pisanja z roko 2023 sodeluje več kot 300 ustanov in 55.000 udeležencev.

Že peto šolsko leto zapored smo se na naši šoli odločili, da bomo tudi mi sodelovali v Tednu pisanja z roko, ki v tem tednu poteka po vsej Sloveniji. Ustanovitelji in podporniki tedna so Društvo Radi pišemo z roko, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod za šolstvo ter nekatera uspešna podjetja. Letošnji ambasadorji so: Rok Terkaj – Trkaj, rap glasbenik, dr. Aksinja Kermauner, specialna pedagoginja in pisateljica ter Evgen Car, gledališki igralec.

Letošnja osrednja tema je »Mislim tiho, pišem počasi.« Opozoriti želimo na počasnost (in z njo povezani premišljenost ter osredotočenost) kot na (nekoliko pozabljeno, zagotovo pa zapostavljeno) vrednoto in poudariti dejstvo, da pisava odraža naša notranja stanja.

Kot ste verjetno že opazili, na naši šoli ves čas spodbujamo pisanje z roko, reševanje različnih učnih listov v zvezke, reševanje vaj v delovnih zvezkih, oblikovanje plakatov in drugih predstavitev z roko … V tem tednu vas še posebej vabimo, da z roko napišete pismo svoji prijateljici/prijatelju in ji/mu ga pošljete, presenetite jo/ga. Če kdo v teh dneh praznuje rojstni dan, mu voščilnico napišite z roko. Napišite kakšno sporočilo za sestro, brata, mamico, očka, babico, dedka z roko in ji/mu ga dajte. Ko greste po nakupih, z roko napišite, kaj potrebujete.

Zanimive nastale izdelke fotografirajte in jih do konca meseca februarja oddajte svojemu razredniku.

V tem tednu bo za petošolce potekal tehniški dan z naslovom Kaligrafija, ki bo še posebej namenjen pisanju z roko in lepopisju.

Pisanje z roko je fina motorična spretnost, neponovljiva, tako kot prstni odtis. V  Tednu 2023 bomo spodbujali čitljivo in tekoče pisanje z roko, četudi bomo pisali bolj počasi. Skrbno bomo oblikovali in povezovali črke. Če hočete biti drugačni, pišite z roko! Nihče nima take pisave kot vi, zato bodite ponosni nanjo!

Vse dobro vsem,

Mojca Zavasnik, koordinatorica Tedna pisanja  z roko

Accessibility
Skip to content