Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

Ekskurzija v Mozartovo mesto Salzburg

Učenci izbirnega predmeta nemščina ter prizadevni učenci pri geografiji, zgodovini in veseli šoli smo se udeležili ekskurzije v Mozartovo mesto Salzburg. Na poti smo obiskali rudnik soli v Hallein-u, kjer smo se v zaščitnih oblekah na rudarskem vozu odpeljali na podzemno pustolovščino

Z zanimivimi hologramskimi animacijami so nam predstavili, kako so skozi zgodovino pridobivali sol. Učenci pa smo najbolj uživali na leseni drči, s katero smo se spustili v nižje predele rudnika, in se po podzemnem jezeru peljali tudi s čolnom. Ime Hallein izvira iz besede Hall, kar po keltsko pomeni soline. Nekoč so tu živeli Kelti, zato smo se na zunanjem dvorišču ob rudniku sprehodili skozi keltsko vas in si ogledali njihov način življenja. Po kosilu smo nadaljevali pot do Salzburga, kjer smo si ogledali stari del mesta, ki ima ogromno cerkva in trgov. Vodička nas je popeljala do Mozartove hiše, kjer smo imeli eno uro časa za sprehod po ulicah in pokušino tradicionalnih mestnih dobrot. Po končanem ogledu smo se odpravili v hostel. Zvečer smo se skozi mestne vrtove sprehodili še do mosta zaljubljencev, od koder smo lahko opazovali trdnjavo Hohensalzburg.

Naslednji dan smo si ogledali številne razstave v muzeju Haus der Natur, v muzeju znanosti in narave. Zelo smo uživali ob opazovanju pisanih ribic v akvariju, raziskovali smo človeško telo, preučevali kamnine, kristale in minerale, raziskovali vesolje, v Mozartovi sobi tudi občutili in poslušali glasbo ter izvedli nekaj poskusov v sobi znanosti. Po klasičnem avstrijskem kosilu (dunajski zrezek, krompir in štrudelj) pa smo se ustavili še v Red Bull hangarju 7, kjer smo si ogledali razstavo formul, letal in avtomobilov. S prijetnimi vtisi smo se napotili nazaj domov in na avtobusu stkali nova prijateljstva. Na poti nam je vodička pripravila še kviz o poznavanju avstrijske dežele. Vsi smo se zelo zabavali. Na izletu smo doživeli čudovito in poučno izkušnjo, ki jo bomo zagotovo ohranili v spominu.

 Iza Kvas, 9.b

Accessibility
Skip to content