Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

Poročilo tehniški dan, oktober 2021

V sredo, 13. 10. 2021 smo se odpravili v Celje. Peljali smo se z avtobusom. Najprej smo se ustavili na avtobusni postaji. Najprej smo pojedli šolsko malico. Ogledali smo si avtobusno postajo. Avtobus je javno prevozno sredstvo, kar pomeni, da vozi po voznem redu. Potem smo šli na tržnico. Najprej smo si jo ogledali, potem pa smo reševali učne liste. Tržnica je namenjena prodaji izdelkov in pridelkov. Zelenjava, ki so jo prodajali, je bila večinoma iz Slovenije, nekatero sadje, ki pri nas ne raste pa iz tujih držav. Da smo lahko rešili naloge, smo postavljali vprašanja branjevkam in branjevcem. Potem smo šli na železniško postajo, kjer smo si najprej ogledali kontrolni stolp. Gospod nam je razložil iz česa je sestavljena železniška proga in sicer iz betonskih pragov in železniškega tira. Fotografirali smo se pri stari parni lokomotivi. Potem smo se peljali z vlakom do Polzele. Na Polzeli nas je že čakal avtobus, ki nas je odpeljal do šole.

Timotej Farčnik, 3.a

Imeli smo tehnični dan. Do Celja smo se odpeljali z avtobusom. Na avtobusni postaji smo najprej pomalicali. Po ogledu avtobusne postaje smo šli do tržnice. Tržnica je prostor, kjer prodajajo pridelke in izdelke. Tam smo reševali učne liste. Pri odgovorih so nam pomagale branjevke in branjevci. Na tržnici se prodaja večinoma slovenska zelenjava npr. solata, krompir, por, cvetača, paradižnik,… Tržnica ima odprti del, ki je zaščiten s streho in zaprti del. Potem smo šli do železniške postaje. V kontrolni stolp smo si šli pogledat, kako prometni odpravnik opravlja svoje delo. Pokazali so nam, kako se prestavijo kretnice na železniškem tiru. Prometni odpravnik nam je razložil, kako je železniška tirnica zgrajena. Zgrajena je iz železniške tirnice, betonskih pragov in gramosa. Šli smo do stare parne lokomotive in se tam fotografirali. Vstopili smo v vlak in se z vlakom odpeljali do Polzele. Ogledali smo si prostor strojevodje in videli, kako se vlak upravlja. Na koncu smo se z avtobusom s Polzele odpeljali do Vranskega. Upam, da se bo ta dan še kdaj ponovil, ker sem zelo uživala.

Zoja Hudovernik, 3.a

V sredo smo imeli tehnični dan. Ko smo izstopili iz avtobusa, smo najprej pojedli malico. Potem smo šli na ogled tržnice, kjer smo reševali učni list. Nato smo si ogledali kontrolni stolp. Prometnik nam je razložil, kako usmerjajo vlake na računalniku in panoju, da ne pride do nesreč. Potem smo šli do stare lokomotive, kjer smo se fotografirali. Napočil je čas za našo vožnjo z vlakom. Ogledali smo si tudi prostor strojevodje na vlaku. Na Polzeli nas je čakal avtobus.

Žan STOJAKOVIĆ, 3.a

V sredo, 13. 10. 2021 smo imeli tehnični dan. Z avtobusom smo se peljali do Celja. Avtobus vozi po voznem redu in je javno prevozno sredstvo. Z avtobusne postaje smo šli na tržnico. Tam smo videli veliko stojnic. Na koncu smo si ogledali železniško postajo. Peljali smo se z vlakom.

Florjan KRALJ, 3.a

Včeraj je potekal TD. Z avtobusom smo se odpeljali v Celje. Na avtobusni postaji so stebri, na katerih je bilo označen kraj, kamor pelje avtobus. Spoznali smo, da je avtobus javno prevozno sredstvo. Potem smo šli na zelo zanimiv ogled tržnice. Reševanje učnih listov je bilo zelo zanimivo. Tržnica je namenjena kupcem, ki želijo kupiti sadje, zelenjavo in določene izdelke. Ugotovili smo, da so pridelki večinoma iz Slovenije, nekaj stvari, ki jih lahki kupimo pa je tudi iz Italije in Hrvaške. Branjevke in branjevci sami pridelajo korenje, papriko, krompir, solato, fižol in paradižnik. Na železniški postaji nam je gospod povedal veliko zanimivosti. Vožnja z vlakom je hitro minila. Na vlaku mi je bilo všeč, ker so štirje sedeži skupaj. Kabina strojevodje je zelo lepa. Njegovo delo je zelo zahtevno. Do šole smo se peljali z  avtobusom.

Živa SIMEUNOVIČ, 3.a

Dan se je pričel z vožnjo z avtobusom do Celja. Ogledali smo si avtobusno postajo. Na avtobusni postaji smo videli veliko avtobusov. Avtobus je javno prevozno sredstvo. Avtobus je javna last in ne more biti naš. Bili smo na tržnici. Tržnica ima zunanji in notranji del. Reševali smo učne liste. Tržnica je namenjena prodaji izdelkov in pridelkov. Potem smo si ogledali železniško postajo. Spoznali smo, kako je zgrajen železniški tir in sicer iz tirnice, betonskega praga in gramusa. Na zeleni tabli, ki se ji reče pano, smo lahko spremljali prihode in odhode vlakov. Z vlakom smo se odpeljali do Polzele, potem pa še z avtobusom do naše šole.

Ines JEVŠENAK, 3.a

V sredo je bil TD Promet. Dan se nam je začel z dežjem. Najprej sem prišla v šolo, se malo poigrala. V nahrbtnik smo dali šolsko malico, odšli na šolsko avtobusno postajo, kjer nas je čakal avtobus. Vstopili smo v avtobus. Čakala nas je dolga pot. V Celju na avtobusni postaji smo izstopili iz avtobusa. Tam nam je gospa Danica povedala nekaj zanimivosti o avtobusni postaji. Potem smo šli na tržnico. Na tržnici smo reševali učne liste. Po določenem času smo šli do železniške postaje. Tam smo poslušali prometnega odpravnika. Fotografirali smo se s staro lokomotivo. Končno smo dočakali prihod vlaka. Naša vožnja do Polzele je trajala približno 20 minut. Med vožnjo smo si šli ogledat kabino strojevodje. Na Polzeli smo izstopili. Čakal nas je šofer z avtobusom, ki nas je odpeljal do šole.

Maja REBERŠEK, 3.a

13. 10. 2021 smo imeli tehnični dan. Najprej smo vzeli šolsko malico in se z avtobusom odpeljali do Celja. Šli smo na tržnico in reševali učne liste. Na železniški postaji smo si šli ogledat kontrolni stolp. Z vlakom smo se peljali do Polzele. Ogledali smo si lahko kabino strojevodje. Nazadnje smo se z avtobusom peljali na Vransko.

Val KLANČNIK, 3.a

Ta teden smo imeli tehnični dan. Najprej smo se z avtobusom peljali do avtobusne postaje. Tam smo najprej pomalicali. Videl sem veliko avtobusov. Videli smo vozni red, po katerem vozijo avtobusi. Potem smo šli do tržnice, kjer smo reševali učne liste. Tržnica je namenjena prodaji in kupovanju pridelkov in izdelkov. Na tržnici prodajajo veliko sadja, zelenjave in izdelkov. Na tržnici smo se sprehajali in povpraševali, kaj je iz Slovenije in kaj ni. Šli smo na železniško postajo. Slišali smo veliko zanimivosti o vlakih. Vožnja z vlakom je bila zelo prijetna. S Polzele do šole smo se peljali z avtobusom.

Aleks BOGATAJ, 3.a

V sredo, 13. 10. 2021 smo se z avtobusom peljali v Celje. Ob prihodu na avtobusno postajo smo najprej pojedli malico. Učiteljica ga. Danica nam je dala nalogo, da smo se morali postavljati k pravemu stebru, ki je bil za določen kraj. Ko smo zaključili s to igro, smo se peš odpravili na tržnico. Tam smo reševali učne liste. Spraševali smo branjevke in branjevce iz katerih držav je sadje in koliko stane. Potem smo se odpravili na železniško postajo. V kontrolnem stolpu nam je gospod pokazal velik pano. Povedal je, da sicer potniške in tovorne vlake spremljajo na računalniku, če jim računalnik zataji, si pomagajo s pritiskanjem gumbov na panoju. Prometni odpravnik nam je razložil sestavo tirnic. Po končanem ogledu smo komaj čakali naš vlak. Vlaka nam ni bilo potrebno plačati. Ob prihodu na Polzelo nas je že čakal šolski avtobus. Šofer avtobusa nas je odpeljal do šole. To je bil super dan.

Zala FARKAŠ, 3.a

Vožnja z avtobusom je bila dolga. Na avtobusni postaji smo pojedli malico. Avtobus je javno prevozno sredstvo, za katerega potrebuješ denar, da kupiš vozovnico. Vozijo jih drugi. Sprehod do tržnice je bil kratek. Ogled tržnice je bil zanimiv. Reševanje učnega lista je bilo lahko. Tržnica je namenjena prodaji izdelkov in pridelkov. Branjevci in branjevke večinoma sami pridelajo hrano. Če bi kupoval solato, bi se odločil za slovensko solato, čeprav bi bila dražja. Na železniški postaji smo si ogledali kontrolni stolp. Zapolnil sem si, da je med tirnicami betonski prag. Z vlakom smo se peljali do Polzele.

Tim Adlešič, 3.a

Včeraj, 13. 10. 2021 smo imeli tehnični dan. Najprej smo se z avtobusom odpeljali do Celja. Ko smo izstopili iz avtobusa, smo najprej pojedli šolsko malico. Na avtobusni postaji je bil obešen vozni red, ki potnikom služi, da vidijo, kdaj se lahko kam peljejo. Javna prevozna sredstva peljejo v točno določenem času v točno določen kraj. Pot smo nadaljevali z odhodom na tržnico. Na tržnici smo reševali učne liste. Pri prodajalcih smo se pozanimali, iz katerih držav je določeno sadje. Spraševali smo jih tudi o njihovih poklicih. Potem smo si ogledali kontrolni stolp na železniški postaji. Prometni odpravnik nam je povedal veliko zanimivosti. Šli smo si ogledati tudi tirnice. Tirnice so narejene iz betonskega praga, gramusa in tira. Končno smo se peljali z vlakom. Imeli smo možnost, da smo videli kabino strojevodje. Ko smo prispeli na Polzelo, smo se z avtobusom peljali do šole.

Jakob NOVAK, 3.a

Accessibility
Skip to content