Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

EKSKURZIJA ČETRTOŠLCEV

Takoj po jesenskih počitnicah smo imeli četrtošolci organizirano ekskurzijo. Odpeljali smo na drugi konec Slovenije in si ogledali Postojnsko jamo in Predjamski grad. Ekskurzija je bila pravo doživetje za učence. Več o dogodku so zapisali četrtošolci sami.

V sredo, 3.11.2021 smo imeli ekskurzijo. Odpravili smo se v Postojno. Najprej smo se ustavili na počivališču. Tam smo pojedli šolsko malico. Nato smo se odpravili v Postojno. Obiskali smo Predjamski grad. Tam nam je vodič povedal, da vitez Erazem Predjamski umrl na tistem gradu (oz. na stranišču). Ta Erazem je nasprotnikom metal češnje in kuhano meso. To hrano je dobil 20 km stran od gradu., kamor se je skozi skrivni rov odpravil po hrano. Ti vitezi so mu skušali vzeti vso hrano ampak on je hrane imel na pretek, v bistvu se je delal norca iz njih. Potem so ga ubili na stranišču s katapulti. Njegov grob leži pod staro lipo pri cerkvi. Lipo je posadila njegova zaročenka. Potem smo si ogledali grad, kjer smo videli veliko sob. Videli smo mučilnico, orožarno in veliko drugih sob. Predjamski grad je sestavljen iz dveh delov, iz novega in starega ali pred jamskega in jamskega. Ko smo šli nazaj na avtobus, smo se odpeljali proti Postojnski jami. Ko smo prišli, smo šli najprej jest v gostilno Briljant. Po kosilu smo šli na razstavo EXPO, tam smo si ogledali, kakšni so bili možgani naših prednikov in kakšni so danes. Ogledali smo si tudi razstavo metuljev. Kasneje smo si ogledali še posnetek o Postojnski jami in igrali zabavne igrice. Nato smo končno šli v Postojnsko jamo. Tam smo se 10 minut peljali z vlakom. Videli smo veliko dvoran, npr. špagetno dvorano, koncertno dvorano, rdečo dvorano pa tudi belo dvorano. Potem nam je gospod vodič povedal, kako nastanejo kapniki. Za en milimeter potrebujejo 10 let. Videli smo najznamenitejša kapnika briljant, ki je najsvetlejši in kapniški steber, ki je rdeč. Videli smo tudi zažgani del jame. Končno smo videli tudi človeško ribico in mladiče človeške ribice. Potem smo se odpravili na vlakec, da bi prišli iz jame. Ko smo prišli iz jame je zunaj lilo kot iz škafa. Hitro smo šli v avtobus, da nas odpelje domov.

Vid Ošlak, 4. a

V sredo, 3.11.2021,smo se učenci 4. razredov odpeljali v Postojno, Postojnsko jamo in Predjamski grad. V Predjamskem gradu smo najprej poslušali zgodbo o Erazmu Predjamskem. V gradu smo videli sobo duhovnika, ki je bila nad jamo, v katero so vrgli obsojene na sodišču. Videli smo tudi jedilnico, v kateri je strop pobarvan z volovo krvjo. Iz gradu smo se odpravili proti lipi, ki jo je posadila Erazmova zaročenka, pod njo bi naj bil pokopan Erazem. Erazem je umrl, ker ga je izdal njegov služabnik, tako da je nastavil svečo na zid poleg stranišča. Ko je Erazem sedel na stranišču, so njegovi sovražniki izstrelili 1 tonsko kroglo in ga zadeli.
Po ogledu gradu smo odšli na kosilo, saj smo bili res že zelo lačni. Potem smo si ogledali razstavo Expo. S polnimi želodčki smo se odpravili v Postojnsko jamo. Z vlakom smo se odpeljali do peš poti. Naprej smo šli peš in videli najstarejše kapnike. Videli smo špagetno dvorano, belo dvorano, rdečo dvorano in koncertno dvorano. Videli smo tudi človeško ribico, ki je kožne barve, je slepa in lahko 10 let preživi brez hrane. Živi lahko 100 let. Z vlakcem smo se peljali mimo reke Pivke. V poznih popoldanskih urah smo se odpeljali proti domu.
Veliko novega smo še doživeli in tudi videli.

Nikola Cestnik Ćujo, 4. a

Ob 8.20 smo se zbrali in odšli na avtobus. Peljali smo se mimo Ločice pri Vranskem, Trojan in Ljubljane. Na počivališču smo se ustavili, da  smo imeli malico. Nato smo nadaljevali pot proti Postojni. Ustavili smo se in si pogledali Predjamski grad. V gradu smo si ogledali orožarno, kuhinjo, jedilnico, mučilnico, ječo in jamo. Izvedeli smo, da je bil vitez Erazem pokopan pod drevesom lipe poleg cerkve. Star je  bil 27 let. Po ogledu Predjamskega gradu smo odšli na kosilo. Ko smo se najedli, smo odšli na ogled Postojnske jame. Z vlakom smo se odpeljali v jamo. Vodič nam je pokazal kapnike in povedal, kako dolgo rastejo. Pogledali smo si Ruski most, tri dvorane, človeške ribice in njene mladičke. Nato smo se peljali z vlakom nazaj iz jame. Izvedeli smo, da mimo Postojnske jame teče reka Pivka. Po ogledu Postojnske jame smo odšli na avtobus in se odpeljali domov na Vransko. Na Vransko smo prišli ob 18.10. uri.

Tai Misja, 4. a

V sredo, 3. 11. 2021 smo se odšli na izlet v Postojno, kjer smo si ogledali Predjamski grad in Postojnsko jamo. V Predjamskem gradu je živel Erazem Predjamski. Ubili so ga vojaki, potem ko ga je njegov služabnik izdal. Erazem je imel skrivni prehod in ga zelo dolgo niso ujeli. V Postojnski jami so kapniki, ki pa se jih ne smemo dotikati, saj potem nehajo rasti. Najlepši kapnik Brilijant je iz čistega apnenca in je zato bel. Apnenec je kamnina, ki jo deževnica raztaplja in zato nastajajo kapniki. Jama je dolga 24 km. Jo pa še vedno raziskujejo. V stotih letih zraste 1 cm kapnika. Močeril živi 100 let. 10 let lahko zdrži brez hrane. Močerilu koža zraste čez oči, ko odraste. Na izletu mi je bilo všeč.

Gaber Šoštar. 4. b

Včeraj, 3. 11. 2021, smo se odpravili na izlet v Postojno. Imeli smo postanek na parkirišču Lom, kjer smo pojedli malico. Najprej smo se odpeljali v kraj Predjama, kjer smo obiskali Predjamski grad. Tam smo videli sodišče, duhovnikovo sobo, jedilnico… Povedali so nam, da so strop barvali z volovsko krvjo.. Ob 12-ih smo šli v restavracijo na kosilo. Po kosilu je sledil ogled Postojnske jame. Z vlakcem smo se peljali dva kilometra. Nato smo hodili nekaj časa peš. Med potjo smo opazovali kapnike in stalaktite. Prečkali smo Ruski most.  Ogledali smo si špagetno dvorano. V največji dvorani smo videli človeško ribico. Nato smo se odpeljali z vlakcem do izhoda. Z avtobusom smo se odpeljali domov, kjer so nas pred šolo čakali starši. Najbolj všeč mi je bil Predjamski grad.

      Lukas Rovšnik, 4. b

V sredo, 3. 11. 2021, smo odšli na ekskurzijo v Postojnsko jamo in Predjamski grad. V Predjamskem gradu je živel Erazem Predjamski. Strop je imel pobarvan z živalsko krvjo. Nekoč so imeli tisti, ki so živeli v gradu svoje sodišče in svojega duhovnika. Na sodišču je 6 metrski prepad in mučilnica. Nato smo šli v sobo, kjer je bilo orožje. Po ogledu Predjamskega gradu smo odšli na kosilo. Nato smo odšli na razstavo EXPO. Tam smo si ogledali video projekcijo, kje vse so v Sloveniji jame. Nato smo si ogledali še metulje. Bilo jih je zelo veliko. Peljali so nas v sobo z nagačenimi živalmi. Eno nadstropje nižje pa je bil 3D vlakec. Potem smo odšli do pravega vlakca, ki nas je odpeljal 1,5 km v notranjost jame. Naprej smo šli peš. Gospod vodič nam je razlagal, kako rastejo kapniki. Sprehodili smo se čez Ruski most. Po ogledu človeške ribice smo se usedli na vlakec, ki nas je odpeljal iz jame. Ta dan mi je bil zelo všeč.

Anika Habjan, 4. b

Na ekskurzijo v Postojno smo šli 3. 11. 2021. Ogledali smo si Postojnsko jamo in Predjamski grad. Povedali so nam, da so lastnika gradu Erazma Predjamskega ubili na stranišču, ki je bil edini nezavarovani del gradu. Pokopali so ga pod lipo. V restavraciji ob vhodu v jamo smo imeli kosilo. Všeč mi je bilo, ko smo se peljali z vlakcem v notranjost Postojnske jame. Tam smo videli kapnike in človeško ribico. Postojnska jama je zelo velika. Obiskali smo tudi muzej, kjer smo videli star vlakec, ki je včasih vozil v jamo. Vožnja domov je bila zelo dolga.

Tim Pikl, 4. b

Accessibility
Skip to content