Osnovna šola Vransko-Tabor

"Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika." (Kitajski pregovor)

Vransko 23

3305 Vransko

03 703 23 70

Znanje je zaklad, ki povsod spremlja svojega lastnika. (Kitajski pregovor)

KULTURNI DAN DEDIŠČINA GRE V ŠOLE: RAZISKOVANJE VRANSKEGA TRGA , OJSTRIŠKE VASI

V sredo, 30. 9. 2020 smo na Osnovni šoli Vransko-Tabor imeli kulturni dan, kjer smo raziskovali kulturno dediščino Vranskega. V registru kulturne dediščine smo si ogledali zemljevid Vranskega in bili presenečeni, koliko stavb je umeščenih v kulturno dediščino. Tudi sami smo se odpravili raziskovat stavbe, ki jih vidimo vsak dan, pa vendar nismo nanje zelo pozorni. Razdelili smo se v skupine in si bolj natančno ogledali naslednje stavbe: staro šolo, Schwentnerjevo hišo, cerkev Sv. Mihaela, hotel Slovan. Najbolj pa smo si zapomnili prelep obnovljen Avlažkov dvorec, kjer je bila nekoč mitnica. Zgodovino dvorca nam je predstavila ga. Tanja Goropevšek.

Za bolj razgiban dan nam je knjižničarka Katja Brezovnik v Ojstriški vasi pripravila predstavitev dveh stavb, ki sta zavedeni tudi v katastru kulturne dediščine. Ogledi so se razvrstili po urniku.

Potem so otroci poustvarjali. V večino oddelkov so se odločili za maketo kraja, stavb, kozolcev, skice stavb, nekateri so gradili bivake, izdelale so se zgibanke o samem kraju in njegovi arhitekturi. Nekateri učenci so postali dobri vodiči po Vranskem in Taboru.

V sklopu kulturnega dne smo se seznanili se s poklicem arhitekta in kako sploh priti do le tega.

Zapisala koordinatorica Danijela Jeršič

Accessibility
Skip to content